Helyi közélet

2016.10.25. 08:03

Rá is unnak a száraztésztára

Hajdú-Bihar - Valamilyen módon koordinálni kellene a településeken zajló közmunkaprogramokat.

Hajdú-Bihar - Valamilyen módon koordinálni kellene a településeken zajló közmunkaprogramokat.

Az egyre égetőbb munkaerőhiány már nem csak a cégeknél, hanem az önkormányzatoknál is probléma, hiszen ha úgymond „kulcsfigurák” távoznak a versenyszférába, veszélybe kerülhetnek a települések egyébként jól kitalált közfoglalkoztatási projektjei. Ez azonban csak az egyik gond. A másik az, hogy a közmunkában megtermelt áruk jelentős része az önkormányzatok nyakán marad.

Jönnek, toboroznak

Szegi Emma, kabai polgármester arról számolt be a Naplónak, hogy ebben az évben volt érzékelhető leginkább az a jelenség, hogy a versenyszférába távozó közmunkások pótlása nehézséget okozott. – Pillanatnyilag is van hiányunk a növénytermesztésnél, a mezőgazdasági földútprogramnál és a brikettgyártásnál. Ez mind a Start Munkaprogramot érinti, mert ott olyanok dolgoznak, akik a versenyszférában is megállják a helyüket. Illetve arra is van példa, hogy valakit egy vállalkozás 3 hónapra kikér a közmunkából. Egyre több cég jön Kabára munkaerőt toborozni. Az okozhat gondot, hogy a város a közmunka keretében a foglalkoztatási kötelezettség mellett a munka mennyiségére is vállalásokat tesz (például azt mondja, hogy másfél kilométer járdát építünk), ehhez viszont emberek kellenek – fogalmazott a települési vezető.

Sok az eszkimó…

Mi történt a közmunka­programban? Mindenki száraztésztát csinált, mert az viszonylag kis befektetéssel megoldható, és sok élőmunkát köt le. Csakhogy annyi tésztát képtelenség megenni, ráadásul letörik egymás árait. Túl sok dolog van, amit mindenki csinál. Hiányzik a koordináció, ami persze nem egyszerű. Az jó ötlet, hogy a települések törekedjenek az önellátásra, de ott van gond, ahol mondjuk a konyha nem az önkormányzaté. Mi ezt úgy hidaljuk át, hogy a 62 év feletti idősek karácsonyra nem kétezer forintos utalványt kapnak, hanem természetbeni juttatást. Most egy zsák hagymát kapnak és mellé fűszerpaprikát. Vagy itt van a szoborfaragás; ez megy barterben is. Például drótot kapunk szoborért cserébe a leendő faiskolánkhoz. Díszfákról van szó, ezekkel oldjuk majd meg hosszabb távon a település fásítását” – ugrott előre az időben a polgármester.

„Jó itt nekünk”

Beke Imre szerint Nádudvaron inkább az a gond, hogy nem akarnak kilépni az emberek a közmunkából. Velük oldják meg az önkormányzati intézményekben a helyettesítést, a takarítást, a konyhai kisegítést. Dolgoznak a struccfarmon, virágpalántát nevelnek és hasonlók. Az a lényeg, hogy értelmes munkát találjanak nekik – véli a települési vezető, aki szerint közmunkában is csak olyasmit szabad termelni, aminek piaca van. „Fontos lenne a közmunkában is differenciálni. Aki jobban dolgozik, az kereshessen többet. Boltot még nem működtetünk, az egy következő lépés lesz. Ehhez az kell, hogy az év minden napján tudjuk ellátni áruval. Hiszen egyszer oda lehet csábítani a vevőt, de ha csalódik, többet nem jön… Van kistelepülés, ahol amikor már ezer kosár volt raktáron, úgy döntött az önkormányzat, hogy azt kapnak az idősek az ünnepekre. Na de minden karácsonyra vesszőkosarat? Ha valami nem megy, azt nem kell erőltetni közmunkában sem” – véli.

Visszafizetik

Balogh András polgármester elmondása szerint Tépén a férfiaknál most 4 fővel kevesebb közmunkás van, mint a márciusi induláskor. – Mivel nem tudjuk őket pótolni, a rájuk eső állami támogatást vissza kell fizetnünk. A nők nehezebben tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, ezért náluk ilyen gond (sajnos) nincs – mondta a települési vezető, aki azt is közölte, hogy árut cserélni nem nagyon tudnak, mert kicsi a földterületük. A települések között árucserét amúgy is nehéz koordinálni, mert egyrészt nincs hűtőház, másrészt sokan termesztenek ugyanazt. – Mi inkább az udvarokon fóliaházakat építettünk és ott termeljük a zöldséget, amit frissen értékesítünk. Önellátásra rendezkedtünk be. Vannak viszont például árusító pavilonjaink, amit közmunkások csináltak, és amiket bérbe adunk. Ilyen egyedi megoldásokkal lehet egyről a kettőre jutni – véli.


Cirokseprű és befőtt

Olajos Mihály, Szentpéterszeg polgármestere arról számolt be, hogy a szociális szövetkezetük által Berettyóújfaluban működtetett szociális bolt már 14 település termékeit árulja.

– Egy év után eljutottunk oda, hogy a három alkalmazott bérét megtermeli az üzlet. A helyi termékek boltjában a cirokseprűtől a gyékényig, a rongyszőnyegtől a befőttig, a száraztésztától a friss zöldségig minden van, amit csak el lehet képzelni. Nagykereskedelmi áron tudunk forgalmazni – mondta.


Gáborján - A településen szinte teljesen megszüntették a munkanélküliséget, egyben a közbiztonságot is javították.

 

 


Hajdú-Bihar - Az egyik a nettó 52 ezer forinttal is megelégszik, a másik a 22 ezerre sem tart igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában