Helyi közélet

2016.06.13. 16:32

Botrányosan törtek-zúztak a menekülttábor lakói Debrecenben

Debrecen - W. A. és társai további rendbontásra sarkallták a tömeget a vádirat szerint.

Debrecen - W. A. és társai további rendbontásra sarkallták a tömeget a vádirat szerint.

Sokak számára emlékezetesnek bizonyultak azok a pillanatok, amikor tavaly június végén a befogadó állomáson tartózkodók egy csoportja kitört a Sámsoni útra, köveket dobáltak, autókat rongáltak meg, kukát gyújtottak fel. A környéken élőknek, de talán minden jóérzésű debreceninek az az eset volt az utolsó csepp a pohárban a debreceni befogadóállomás lakóihoz köthető különféle, gyakran jogsértő cselekedeteket illetően. Az állomást azóta bezárták, az akkori esettel kapcsolatban vád alá helyezett egykori táborlakók azonban most bíróság előtt felelnek tettükért – azaz felelnének, ha itt volnának. W. A. és hat társa büntetőügyének tárgyalása a távollétükben kezdődött meg hétfőn a Debreceni Járásbíróságon – csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntettének vádjával.

Az ügyész ismertette a vádiratot, majd a bíró felolvasta az I., II. és III. rendű vádlottak nyomozás során tett vallomását. Az ügyben a következő tárgyalásra 2016. szeptember 12-én kerül sor – tudatta a Napló érdeklődésére dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az I. rendű vádlott és hat társa a debreceni, Sámsoni út 149. szám alatti befogadó állomáson laktak. Több tíz – utólag már pontosabban meg nem határozható, de nagy számú – társával együtt 2015. június 29-én 15 órától tömegbe összegyülekező csoportokba összeállva, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobálva kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítva a tábor kerítését kézi erővel megrongálták, az „E” épület fakeretes ablakait betörték, az első emeleten lévő egyik helyiség ablakát megrongálták, betörték – idézi közleményében a bíróság.

A tömeg a befogadó állomás kerítésén kívül két rendőrségi szolgálati járművet és egy magántulajdonban lévő autót kövekkel dobálva rongált meg. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fémrudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett külföldiekkel egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre, és az ott elhelyezett műanyag hulladékgyűjtő edényt felgyújtotta.

A vádlottak kihívó magatartásukkal és hangosan kiabálva a nagy tömegben jelenlévő, utólag már nem azonosítható személyeket további rendbontásra, agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás folytatására hívták fel. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a közrend fenntartása érdekében a közterületet le kellett zárnia.

A vádlottak és ismeretlen társaik kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a köznyugalmat súlyosan megzavarva másokban megbotránkozást, riadalmat, félelmet keltsen – áll a vádiratban.

A következő tárgyalást szeptember 12-én tartják.

HBN


Debrecen – Nagy erőkkel vonult a rendőrség a debreceni menekülttáborhoz a Sámsoni útra, ugyanis a befogadóállomás területén komoly konfliktus robbant ki – erősítette meg a Hajdú-bihari Napló értesülését a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Dr. Dobó Dénes.


Megsérült egy rendőr a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásánál kialakult konfliktusban, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét kővel dobták meg – közölte honlapján a rendőrség.


Debrecen - A Sámsoni úton élőknek elegük van már abból, hogy állandó rettegésben kell élniük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában