Helyi közélet

2016.05.25. 12:09

Téglási drogbunker: magába roskadt a többgyerekes családapa, amikor lebukott

Debrecen, Téglás - Villástargonca motorja működtette a pince bejáratát, ahol a kenderültetvény volt.

Debrecen, Téglás - Villástargonca motorja működtette a pince bejáratát, ahol a kenderültetvény volt.

A napokban Téglás külterületén felszámolt indiai vadkender ültetvény is igazolja dr. Szabados Nándor őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztálya alosztályvezetőjének a szavait, miszerint újra hódítanak a hagyományos drogok.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a szintetikus kábítószereket nem fogyasztanák a drogosok, de a kiszámíthatatlanul egészségromboló hatásuk miatt egyre nagyobb hányadban térnek át a füvezésre. Az utóbbira az igényt jól mutatja, hogy a fent említett helyszínen megtalált ültetvény végtermékéből legkevesebb ötven millió forintot árulhattak volna ki a dílerek. A 224 tő különböző érettségű indiai vadkender mellett már csomagba elkészített nagyobb mennyiségű marihuánát is lefoglaltak a rendőrök a három helyen megtartott házkutatás során.

Az őrnagy azt is elmondta, száz tőtől már jelentős mennyiségnek számít a hallucinogén növény termesztése, s emiatt a büntetési tételének a felső határa akár 10 év is lehet, mégis mindig akad rá vállalkozó. Ebben az esetben például egy többgyermekes családapa gondolta úgy, hogy a marihuána ültetvény jövedelmezőbb a vállalkozásánál, de hogy biztosra menjen, kiegészítésként még cigarettát is készített, hiszen nagy mennyiségű vágott dohányt is találtak trükkösen álcázott pincéjében.

Árulkodó klímaberendezés

Munkájuk során sok mindennel találkoznak a rendőrök, de mint a most következő történet mutatja, az általuk üldözött bűnözők mindig tudnak nekik újdonsággal szolgálni. A felderítő osztály alosztályvezetője, dr. Szabados Nándor is elismeréssel beszél arról, hogyan álcázta marihuánaültetvénye bejáratát az előzőleg fél kiló fű átadásakor egy másik helyszínen elkapott téglási férfi.



– Miután a város belterületén egy kertes családi háznál tetten értük, amint egy debreceni férfinak átadja a marihuánát, a 47 éves helyi lakos külterületi ingatlanjához vonultunk ki – emlékezett múlt heti fogásuk előzményeire az őrnagy. A tanyán található épület mögötti pince lejáratát azonban nem találták, holott biztosak voltak abban, hogy valahol termeszti a marihuánát a férfi. Ezt támasztotta alá, amikor szintén az udvaron egy ponyva alatt ráleltek a klímaberendezés kültéri egységére, melytől csövek vezettek a föld alá. Ez volt az a pillanat, amikor a „kertészt” sikerült szóra bírni, és megmutatta, hol lehet lejutni a pincébe, annál is inkább, mert előzőleg már egy másik pincében 5 mázsa vágott dohányt találtak a rendőrök, akik így hívták a NAV embereit is. A házban volt egy műhely, ahhoz kapcsolódott egy üres kis helyiség, melynek gyöngykavicsos térkő borította a repedezett szélű padlóját, amire kőzetgyapotot és hulladékot is elhelyeztek. Időbe tellett volna rájönniük a felderítőknek, hogy az alatt van az ültetvényt rejtő pincebejárat, de a férfi megmutatta, hogyan nyílik.

– Igencsak meglepődtünk, amikor a padló egy az egyben felemelkedett, miután egy, a konnektorba dugott vezetéket rövidre kellett zárni. Kiderült, egy targoncamotor hidraulikája mozgatta a villához erősített betonlapot – folytatta a történetet Szabados Nándor, aki azt is megtudta a férfitől, hogy a villanyszerelés a hobbija, azt kamatoztatta a trükkös megoldáshoz. A mintegy 100 négyzetméteres pincében aztán 224 tő különböző érettségű vadkendert találtak, a termesztésükhöz szükséges eszközökkel, lámpákkal, ventilátorokkal és tápoldatokkal együtt. Emellett négy és fél kiló leszárított virágot, azaz marihuánát is felfedeztek becsomagolva. Az őrnagy szerint egy fedővállalkozást is üzemeltető férfi egészen szakképzett „kertésznek” bizonyult, ugyanis az általa termesztett, az indiai és a brazil vadkender keresztezéséből létrejött white widow (fehér özvegy) olyan szép nagy példányaival találkoztak, mint még soha azelőtt. Ez azonban a férfinak előzetes letartóztatást hozott, amit a Debreceni Járásbíróság rendelt el, akárcsak az említett adásvételben érdekelt debreceni férfi esetében is.



Az őrnagy elmondta azt is, hogy a biztos haszon reményében komoly befektetést igényel a marihuána előállítása, mert drágák az eszközök és tápoldatok, ráadásul az előbbieket ma már inkább csak külföldön lehet beszerezni. Költséges a termesztéséhez az energia (igaz, hobbi villanyszerelőnk lopta az áramot) és bizonyos érési fázisokban időigényes is a növények gondozása, melyhez fontos a megfelelő páratartalom és az életkortól függő fény biztosítása, valamint a kártevők távol tartása.

Esetünkben ehhez még hozzájárult a pince kialakítása, ami akár 10 millió forintba is kerülhetett. Kérdés, nem jobban megéri-e külföldről behozni a marihuánát, ahogy korábban érkezett Hollandiából. Az alosztályvezető úgy véli, úgy nagyobb a lebukás veszélye, bár előbb-utóbb az „ültetvényesek” is rajta vesztenek a sok árulkodó jel miatt.

Tartós az igény rá

Ám addig igen jövedelmező, mert akár 60 nap után már lehet „aratni”, vagyis egy év alatt kis helyen is egészen nagy mennyiségű marihuána állítható elő. Ugyanakkor a „bukta” garantált, mert egy saját ültetvényt nehéz lenne másra fogni, bár a bűnügyi krónikában akadt már erre is példa. Szabados Nándor úgy becsüli, az elmúlt nyolc év alatt csak a hajdú-bihari rendőrök közreműködésével mintegy 20 ültetvényt számoltak fel.

Attól azonban nem kell tartaniuk, hogy munka nélkül maradnának, mert a dizájnerdrogokból kiábrándult fogyasztók is egyre többen csatlakoznak ahhoz a réteghez, melynek eddig is a hagyományos kábítószer hozta el a mindennapi bódulatot.

HBN–Égerházi Péter


Egy földalatti marihuánaültetvényt számoltak fel a Hajdú-Bihar megyei nyomozók Tégláson. Több mint hatvanmilliót ér a drog és a dohány, amit két férfitól lefoglaltak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában