Helyi közélet

2016.05.26. 16:04

„Óriási gyárak” is épülhetnének

Debrecen - Új ipari parkot alakítanának ki a repülőtértől délre eső területen.

Debrecen - Új ipari parkot alakítanának ki a repülőtértől délre eső területen.

A jövőben nem kell majd fizetniük azoknak a debrecenieknek 55 ezer forint önrészt akiknek az utcájában az önkormányzat alakítja ki a közműveket, vagy aszfaltoztat. Dr. Papp László polgármester azzal indokolta a döntést, hogy az ilyen beruházások esetében a lakosság anyagi hozzájárulása a teljes (tervezési, engedélyezési, kivitelezési) költségekhez viszonyítva jelképes mértékű, néhány százalékos volt, de sok család számára még kamatmentes részletfizetési kedvezmény biztosítása mellett is jelentős költséget jelentett.

Újabb ipari park

– Szerencsére folyamatosan érdeklődnek a debreceni beruházási lehetőségek iránt a befektetők. A Határ úti ipari park pedig lassan betelik. Így azoknak, akik ezután kérnének nagyobb területet, például 50 hektárt, már nem tudnánk adni – ezzel indokolta dr. Barcsa Lajos alpolgármester a repülőtértől délre eső területen, 185 hektáron egy új ipari park kialakításának tervét. Oda elsősorban nagybefektető cégeket, nagyobb gyárakat várnának. A repülőtértől északra, a Tégláskerti házak és a Mikepércsi út közötti 40 hektáron viszont üzleti zónát hoznának létre. Abban elsősorban a gyorsan fejlődő repülőtérhez kötődő szállodákat, irodaházakat, kereskedelmi egységeket, illetve esetleg kisebb volumenű termeléssel foglalkozó innovációs cégeket látnának szívesen. A területeket azonban még infrastruktúrával, egyebek mellett áram, víz és gázhálózattal kellene ellátni. Az ehhez szükséges 4,6 milliárd forintot pályázaton szeretnék elnyerni. A város vezetői abban bíznak, hogy ebben a két zónában akár több ezer ember is munkát találhat majd.

A Mikepércsi úti Tesco körforgalomtól a Halász utcáig egy 760 méter hosszú gyűjtőutat is építenének. Dr. Barcsa Lajos alpolgármester szerint erre azért lenne szükség, hogy a Tégláskertben élők ne csak a Gázvezeték utcán keresztül tudjanak kijutni a Mikepércsi útra. Szintén tervezik a Vértesi út a repülőtér irányába vezető részének a rekonstrukcióját.

Nagyerdei fejlesztések

A Nagyerdőn folytatnák a fejlesztéseket. Ugyancsak pályázati pénzből sétánnyá alakítanák az Oláh Gábor utcát. A térburkolattal ellátott sétányon csak célforgalomban lehetne autóval végigmenni és a parkolók is megszűnnének. Lerövidítenék a Pallagi úti tartalék villamos vágányt, ez a sín a jövőben csak a gyógyfürdő bejáratánál lévő átjáróig érne. A megmaradó vágányokat úgy építenék át, hogy azokon lehessen sétálni. Szintén tervbe vették a fürdő területén található kabinsor elbontását.

Az idős demens betegek gondozására szolgáló, elkülönített 50 férőhelyes egységet hoznának létre a Pallagi úti Idősek Házában. Az intézményben jelenleg 32 ilyen súlyos állapotban lévő embert látnak el. A megvalósítás érdekében pályázatot nyújtanak be egy állami alaphoz ahonnan 20 milliót remélnek elnyerni az összesen csaknem 27 millió forintba kerülő beruházáshoz.

Megint bővítik a jégcsarnokot

Újabb öltözőkkel és egy több funkciós teremmel egészítik ki a Derék utcai Jégcsarnokot. A 418 négyzetméteres, TAO-s pénzből készülő új épületrész a régebbi csarnokhoz fog csatlakozni. A teremben az edzések mellett például előadásokat, szülői értekezleteket is lehet majd tartani – fogalmazott dr. Barcsa Lajos akkor amikor az előterjesztést ismertette. Kiderült, hogy a júliusban kezdődő és a tervek szerint novemberre véget érő beruházás várhatóan 150 millió forintba fog kerülni.

Kisebb vita után jóváhagyták azt a tanulmánytervet amely megengedi, hogy lakópark létesüljön a Mikepércsi út és a Monostorpályi út sarkon található nagy üres telken, ahol korábban tüzép működött.

HBN-OCs


160 millió osztalék a Lokinak

A DVSC Futball Szervező Zrt. tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámoló kapcsán dr. Barcsa Lajos alpolgármester arra emlékeztetett, hogy a tulajdonos Szima Gáborral tavaly szindikátusi szerződést kötöttek. Eszerint hiába csökken a DVSC részesedése a casinós cégekben 40 százalékról 24 százalékra, az osztalékból továbbra is 40 százalék fogja a Lokit megilletni. – Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy idén 160 millió forint osztalék illeti majd meg a DVSC-t – tette hozzá.


Mi legyen az iskolákkal?

8 igen, 22 nem és 1 tartózkodással elutasították a szocialista Madarasi István azon kezdeményezését, hogy Debrecen kérje vissza az államtól az itteni iskolák fenntartói jogát. A kezdeményezést egyebek mellett azzal indokolta az ellenzéki politikus, hogy a debreceni oktatás magas színvonalát nem szabad csökkenteni. Az állami irányítás hibázott. – 2009-ben Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a parlament előtt még azt mondta, hogy minden önkormányzatnak joga van az iskoláihoz – érvelt Madarasi István.

Dr. Papp László polgármester úgy reagált, hogy Debrecen az elmúlt évszázadokban is jó gazdája volt az oktatási intézményeknek és a jövőben is az kíván lenni, nem vonul ki az oktatásügyből. – A magyar oktatás ügye nem azon áll, vagy bukik, hogy ki a fenntartó – hangsúlyozta. Hozzátette: az állam nem feltétlen rossz gazda.


Debrecen - Öltözőkkel és multifunkcionális teremmel bővítenék a Derék utcai jégcsarnokot.


Debrecen - 4,6 milliárdot költene a város a repülőtér környékén infrastruktúra fejlesztésre.


Debrecen - A családok terheinek csökkentésével indokolják az önerő eltörlését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában