Ezreknek adhat munkát a Debrecenben épülő új ipari és üzleti központ

Akt.:
A két központot a reptér mellé tervezik
A két központot a reptér mellé tervezik - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – 4,6 milliárdot költene a város a repülőtér környékén infrastruktúra fejlesztésre.

Az Új Főnix Terv egyik legnagyobb jelentőségű beruházásának ígérkezik a repülőtértől délre egy ipari, attól északra pedig egy üzleti negyed kialakítása – jelentette be dr. Papp László polgármester egy keddi sajtótájékoztatón. 4,6 milliárdot költene a város a repülőtér környékén infrastruktúra fejlesztésre.

Elmondta: amennyiben elnyerik a két terület közművesítésére kért 4,6 milliárd forintot, az első új munkahelyeket hozó beruházók már 2018-tól megjelenhetnek a déli városrészben.

Ipari park

A repülőtértől délre kialakítandó déli ipari parkhoz jelenleg 185 hektárnyi terület áll az önkormányzat rendelkezésére. Ezt az elmúlt 10 évben vásároltak fel. Az infrastruktúra kiépítését követően oda elsősorban nagybefektetőket várnak. A beruházások előtt azonban ott még szükség volt a vízelvezetés megoldására. Ezért a város költségvetéséből biztosított pénzből jelenleg is zajlik a Kondoros és a Kis-Gugyori csatornák áthelyezése.

Üzleti zóna

A repülőtértől északra, a tégláskerti házak és a Mikepércsi úti bevásárlóközpont között, valamint a majorsági földeken (összesen 40 hektáron) üzleti, innovációs negyedet hoznának létre. Abban elsősorban a gyorsan fejlődő repülőtérhez kötődő szállodákat, irodaházakat, kereskedelmi egységeket, illetve esetleg kisebb volumenű termeléssel foglalkozó innovációs cégeket látnának szívesen – ismertette dr. Papp László.

A város vezetőjének reményei szerint a két területen akár több ezer ember is munkát találhat majd. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy a két új zónában lévő területeket elsősorban értékesíteni szeretnék a leendő beruházóknak, de bérbe adásról is szó lehet. A Határ úti ipari parkkal szemben a bérbeadásba azonban nem akarnak külső céget bevonni.

Vasúti kapcsolat

Az új főpályaudvar elkészülte után, 2019-től, 2020-tól megnyílik a lehetőség arra, hogy közvetlen vasúti kapcsolattal összekössük a belvárost a repülőtértől északra elhelyezkedő üzleti, innovációs negyeddel, vagy akár a déli iparterülettel

– jelentette ki dr. Papp László. Hozzátette: már most három vágány kapcsolja össze a repülőtér északi felét a Nagyállomással. A vasúti kapcsolat erősítése révén jelentősen csökkenteni lehetne a déli városrész a közúti forgalomból adódó terhelését – vélekedett a polgármester.

Növekvő érdeklődés

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy Debrecen iránt szerencsére folyamatosan érdeklődnek újabb és újabb befektetni szándékozók. A Határ úti ipari parkban ugyan még van némi hely, de ha valaki több tíz hektárt szeretne, már nem tudnának neki adni. Ezért is kellenek az új területek a repülőtér mellett. Ott olyan közműhálózatot akarnak kialakítani, amely a legnagyobb befektetői igényeknek is meg tud felelni – tette hozzá.

HBN-OCs
hirdetés