Helyi közélet

2016.05.17. 15:04

Egy asztalnál Lovasi András, Heidl György és Fekete Károly

Debrecen - Sugallat - Az inspiráció rejtelmei - Zenés beszélgetés pünkösd után címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke az Egyetemi Templomban a Hirdesd az Igét! programsorozat egyik állomásaként.

Debrecen - Sugallat - Az inspiráció rejtelmei - Zenés beszélgetés pünkösd után címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke az Egyetemi Templomban a Hirdesd az Igét! programsorozat egyik állomásaként.

A csütörtöki kerekasztalbeszélgetés társaságában ott lesz Lovasi András zenész, énekes, a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontembere; Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszékének vezetője; valamint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Heidl György egyházmegyei kommunikációs igazgatóként is tevékenykedik, valamint saját blogot ír, amelyben a teológiához, filozófiához, művészetekhez, közélethez és a saját zenei projektjéhez, a Sator Musichoz kapcsolódóan írja le gondolatait.

Lovasi András a hazai zenei élet meghatározó figurája. Az 1987-ben alakult Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője, valamint a 2005-ben alakult Kiscsillag zenekar gitárosa, énekese, zeneszerzője, emellett számos más izgalmas zenei projektben vett / vesz részt. Többek között Heidl Györggyel, a PTE tanszékvezetőjével is régóta dolgozik együtt.

Közös produkcióikban Heidl György zeneszerzőként és előadóként szerepel, a Kossuth-díjas előadó pedig zenésztársként, mások zenéjének, szövegeinek médiumaként.

Fekete Károly, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákja volt, orgona tanszakon. Már fiatalon is nagyon sokat kapott a zenétől, azonban nem csak emiatt tartja fontos kérdésnek az egyházi zene helyzetét, hanem - ahogy a Hétvége az egyházi zenélésünk megújulásáért elnevezésű zenei konferencián kifejtette - azért, mert „az egyházi zenéhez való hozzáállás tükrözi, az egyház állapotaihoz való általános hozzáállásunkat.”

A beszélgetés moderátora Szirák Péter, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője, József Attila-díjas irodalomtörténész, az Alföld főszerkesztője.

"Az inspiráció azt is jelenti, hogy belélegzés és azt is jelenti, hogy lelket lehelni valakibe. Azt is, hogy sugallatot kapni valakitől és azt is, hogy ihletettnek lenni. Kitől és hogyan kapunk ösztönzést, hogy a szó és a zene erejével aztán mi hassunk másokra? Hogyan írja a Lélek a szívekbe a szót és a zenét? Erről fogunk beszélgetni a hangok küldöttjeivel: Fekete Károllyal, Heidl Györggyel és Lovasi Andrással." – árulta el Szirák Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában