Helyi közélet

2016.05.27. 15:32

„A tulajdonos kirúghatja a bérlőt”

Hajdú-Bihar - Minden vadászati vitát az dönthet el, akié az adott földterület.

Hajdú-Bihar - Minden vadászati vitát az dönthet el, akié az adott földterület.

Két egymástól független és más-más sérelmet szóvá tevő észrevétel hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a vadászokat és a vadásztársaságokat mostanság érintő fontos kérdésekre. Az egyik esetben két püspökladányi gazda jelezte felénk, szeretnék elérni, hogy őket, azaz a területüket kíméljék meg a puskaropogástól, azaz oda vadász ne tegye be a lábát, mert már elegük van belőlük. A másik, a jövő év márciusáig újra felosztásra kerülő vadászterületek kijelölése körüli háttéralkuk megakadályozására adott tippet, mert úgy véli, valószínűleg abban is politikai érdekviszonyok dönthetnek a kedvezményezettek javára.

Nem maradhat ki

Az említettekre reagálva Papp Zoltán megyei fővadász elöljáróban leszögezte: a jelenlegi vadászati törvény értelmében a vadászati jog a földtulajdonnal jár. Eszerint a püspökladányi gazdák választhatnak, vagy maguk élnek a jogukkal, vagy átengedik bérbe másoknak. Arra ugyanis nincs mód, hogy egy összefüggő vadászterületen belül, az ő földjük, mint valami sziget vadászatmentes övezet legyen. Értelemszerűen a vadnak nem lehet megtiltani, hogy arra a területre bemenjen, így vadászok sem állhatnak meg az ő birtokuk határán.

Ami a vadászterületek újraosztását illeti, arra Papp Zoltán egy analóg példát hozott fel. Lehet, hogy valaki tíz évig kiadta a lakását albérletbe, mert nem volt rá szüksége, de ha az időszak letelte után úgy dönt, most már ő akarja használni, akkor nyugodtan megkérheti a bérlőt, hogy költözzön el. Ez vonatkozik azokra a földtulajdonosokra is, akiknek eddig a birtokát egy vadásztársaság bérelte, de most a tulaj úgy dönt, maga akar vadásztársaságot alakítani. Ebben az esetben – a jelenlegi törvények szerint – a bérlőnek mennie kell még ha több emberöltő óta is ott vadásztak a tagjai.

De hogy elölről kezdjük: a vad az állam tulajdona, a földtulajdonosé a vadászati jog, aki ezt csak társult formában gyakorolhatja, amihez legalább háromezer hektár egybefüggő terület szükséges. Ezután a tulajdonosok (gazdák, önkormányzatok, erdészetek, gazdasági társaságok) együttesen döntenek arról, hogy bérbe adják, vagy maguk alakítanak vadásztársaságot.

Utóbbi esetben vadgazdálkodási üzemtervet is kell készíteni a haszonbérleti időszakra. A megyében jelenleg 77 vadásztársaság működik, ezeknek a 10 éves haszonbérlete jár le 2017. február 28-án. Addigra viszont kialakul az új területi felosztás, melyre első körben idén március 31-ig a kormányhivatalhoz tartozó vadászati hatóság tett ajánlást. Ennek módosítására lehetett kérelmet beadni május 15-ig az említett hatósághoz, amely a törvényben meghatározott feltételeket (a cikken belüli kis cikkben olvasható) megvizsgálva dönt a befogadásáról vagy az elutasításáról. A kormányhivatal honlapján a hirdetmények között jelenleg 15 ilyen módosítási kérelem található, melyek közül 4-et utasítottak el, s ez ellen csak jogorvoslattal lehet élni.

Ezután döntenek

Arról, hogy a módosítások után a jelenlegi 77 helyett a megyében hány vadásztársaság fog működni és milyen területi felosztás szerint, most még korai lenne bármit feltételezni, bár a fővadász úgy véli, valószínűleg több lesz. Azt is csak óvatosan becsüli meg, hogy a változások a megye területének 20-30 százalékát érinthetik. Nem kertel, amikor kimondja, biztosan lesznek érdeksérelmek és vesztesei, illetve haszonélvezői az új felosztásnak, de ez minden ilyen nagy horderejű ügyben megszokott. Most még legalább május végéig a vadászati felügyelőség bírálata tart, s amennyiben a hatóság jogerős határozatot hoz egy terület kijelöléséről, attól számítva legkevesebb 30 napra az érintett tulajdonosok gyűlésen döntenek arról, hogy kinek adják bérbe vadászathoz, vagy a jogot maguk gyakorolják rajta.


Meg tudom érteni azokat a vadászokat, akik a jövőjükért aggódnak. A megyei fővadász példájánál maradva, azokat az albérlőket, akiknek a főbérlő várhatóan ajtót mutat, pláne, ha csak azért, mert közben tulajdonosváltás történt. A kiakolbólításra váró pedig olyan jól megvolt eddig, szépen belakta a lakást, a szomszédokkal is jól kijött, sőt már az apja és nagyapja is lakott itt, s most jön valaki, ő meg nézhet másik albérlet után, már ha talál. Égerházi Péter írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában