Helyi közélet

2016.04.08. 17:16

Fókuszban a tehetség

Debrecen - Hat ország közel 90 hallgatója számolt be tudományos eredményeiről az InterTalent konferencián.

Debrecen - Hat ország közel 90 hallgatója számolt be tudományos eredményeiről az InterTalent konferencián.

– A Debreceni Egyetemnek szívügye a határon túli képzés segítése, hiszen az egyetemes magyarság erősödésének fontos eleme a felsőoktatási kapcsolatrendszer folyamatos ápolása, bővítése – hangzott el a kétnapos (április 7.-8.) nemzetközi tehetségkonferencia pénteki sajtótájékoztatóján. A szervezők szerint a rendezvény kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a felsőoktatási intézmények hallgatói már a képzés ideje alatt lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra, kapcsolataik bővítésére.

– Debrecen a tehetséggondozás egyik fellegvára, országos viszonylatban is élen jár – jelentette ki dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. – Az egyetemen már a 90-es években dolgoztak ki programot a tehetséggondozásra, az integráció idején pedig megalakult a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja (DETEP), mely azóta is egy erős alapokon nyugvó projekt.

Dr. Csernoch László tudományos rektorhelyettes szerint mára a tudomány kilépett a magányos kutatók rendszeréből, interdiszciplinárissá vált; a szakembereknek együtt kell működniük, amihez ismeretségre van szükség, erre kiváló lehetőség a konferencia.

– Meggyőződésünk, hogy egy régió elmaradott lesz mindaddig, amíg a tehetségeit nem tudja hosszútávon megtartani. Emiatt lényeges, hogy a fiatalok a képzésük végeztével hazatérve azt a régiót emeljék fel, ahonnan származnak. Támogatásával ebben is segít minket a Debreceni Egyetem – hangoztatta dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora.

HBN-MSz​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában