Helyi közélet

2016.03.30. 19:06

Válni akarnak a konyári vadászok

Konyár - Parázs vitába torkollott az est, és semmiben sem tudtak megállapodni az új vadásztársaság alakításáról.

Konyár - Parázs vitába torkollott az est, és semmiben sem tudtak megállapodni az új vadásztársaság alakításáról.

Az öt település határában összesen 10 ezer hektár terület vadászati jogát adták át a földtulajdonosok, illetve a jegyző akkor még meglévő hatáskörében azt a jogot átírta a konyári vadásztársaságnak egy évtizeddel ezelőtt. A szerződés 2017. február 28-án lejár, az új pedig, ami immár 20 évre szól, másnap lép életbe. Természetesen folyik a „helyezkedés”, a pozíciószerzés a megyében, így Konyáron is. A kis település vadászat iránt érdeklődő fiatal földtulajdonosai elhatározták, hogy ők kiválnak a vadásztársaságból és megszerezve a vadászati jogot, saját társaságot hoznak létre.

Kétharmad és a húsz százalék

– Mégiscsak érdekes, hogy a Konyár nevét viselő vadásztársaság 50 tagjából mindössze kettő konyári – fogalmazott ifjabb Kulcsár Balázs, aki a kezdeményezés élére állt. – Válni fogunk mindenképpen, meg szeretnénk alakítani a saját vadásztársaságunkat, még akkor is, ha tudjuk, nehéz dolgunk lesz. A földterület 67 százalékát tulajdonló emberek beleegyezésére van szükségünk, míg a meglévő társaságnak elég a 20 százalék. A kérdés csupán az, hogy a teljes konyári határon vagy annak csak egy részén szerezzük meg a vadászati jogot.

Nédics István, a konyári vadásztársaság elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy az új társaságot alapítani szándékozók ismerik az idevonatkozó törvényeket, járjanak el aszerint, aztán a hatóság majd eldönti, hogy ők vadászhatnak-e a konyári határban, vagy sem.

– Ami most Konyáron zajlik, nem egyedi eset Hajdú-Biharban és ez természetes ebben az időszakban, hiszen lejár a régi szerződés, az új pedig 20 évre szól, és keresi mindenki a helyét a rendszerben – fogalmaz Papp Zoltán, megyénk fővadásza.

– A vadászati jog a föld tulajdonosáé, aki azt egy szerződéssel átadhatja a társaságnak, de akár ő maga is vadászhat. Minimálisan háromezer hektáron lehet vadászati jogot gyakorolni. Az egyes társaságok által használható területet a vadászati hatóság jelöli ki. Most van a beszélgetések, tájékozódások időszaka, ez történt Konyáron is.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában