Helyi közélet

2016.03.19. 15:21

Nemet mondtak a korrupcióra Balmazújvárosban

Balmazújváros - Előfordult, hogy a hivatalok megtagadták a válaszadást, majd a bírósági kereset láttán szolgálatkészek lettek.

Balmazújváros - Előfordult, hogy a hivatalok megtagadták a válaszadást, majd a bírósági kereset láttán szolgálatkészek lettek.

Ha színesebben volna megírva a közbeszerzési értesítő, tökéletes olvasmány lehetne napjaink Magyarországáról – fogalmazott Becker András, az atlatszo.hu oknyomozó portál újságírója csütörtök este egy korrupcióellenes fórumon Balmazújvárosban. Az eseményt az Együtt párt alapítványa szervezte, amelyre a hivatali vesztegetéssel vádolt dr. Veres Margit (független) polgármestert is meghívták, ő azonban nem ment el.

Kikényszeríthető információk

A 30-40 érdeklődő előtt megtartott beszélgetésen a közpénzből fenntartott közintézmények átláthatóságának fontosságáról esett a legtöbb szó. Becker azt mondta, ha antikorrupciós rendezvényre hívják őket, elmennek (az LMP ilyen programján is részt vettek). A Fidesz ugyanakkor sosem keresi őket – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében nemcsak újságírók, hanem bárki terjeszthet elő közérdekű adatigénylést a közpénzből gazdálkodó hivatalok, állami szervezetekkel (adatgazdák) kapcsolatban – erre a portál „Ki mit tud?” felületén is van lehetőség. Az adatgazdáknak 15 napjuk van a válaszadásra, a törvény értelmében ennek hosszabbítását egyszer kérhetik. A válasznak tartalmaznia kell a kért információt, vagy meg kell indokolniuk, miért nem adják azt ki. Ha nem válaszolnak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, illetve az illetékes járásbírósághoz is lehet fordulni. Becker tapasztalatai szerint, ha megalapozott az adatigénylés, gyakran még a tárgyalás előtt kiadják a kért adatot. Ha fellebbezés miatt másodfokra kerül az ügy, ahhoz már jogi képviselő is szükséges, abban, ha kell, a portál jogászai segítenek.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány egyik fő ígérete az volt, hogy a szocialista kormányok korrupt hatalomgyakorlását felszámolják, ennek viszont az ellenkezője történt. A hatalmat központosították, Orbán Viktor pedig közpénzből új arisztokráciát épít fel – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Fidesz közeli helyi médiumok kerülik az ilyen fórumokat – ezen sem jelent meg a helyi televízió.

HBN


Helyi ügyekről

A fórumon részt vett Hegedüs Péter (CÉLBAKÍSÉR) helyi ellenzéki önkormányzati képviselő. Kijelentette: helyben lemásolták az ország vezetését, kézi irányítással vezetik a várost. A képviselő a testületi üléseken általa felvetett ügyekről beszélt. Többek között megemlítette, hogy az önkormányzati cégeknek nem helyi vezetői vannak, ők kinevezéssel nyerték el a megbízatásukat. Megjegyezte azt is, hogy az üvegzseb program, amelyben a közérdekű szerződéseket kell közzétenni, 2012 óta nem frissült a város honlapján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában