Helyi közélet

2016.03.10. 08:59

Nem tett vallomást Balla Irma feltételezett gyilkosa, de erős lapokkal játszik az ügyészség

Nyíregyháza - A szerelmét akarta látni, állítása szerint ezért ismerte be többször az emberölést D. Lajos.

Nyíregyháza - A szerelmét akarta látni, állítása szerint ezért ismerte be többször az emberölést D. Lajos.

A vádlott DNS-e, egy gyümölcskosár és borosüveg, Balla Irma mobiltelefonja, illetve az, hogy mennyire lehetett belátni az ablakon át a néhai fideszes önkormányzati képviselő lakásába – ezek lehetnek a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel vádolt D. Lajos büntetőügyének kulcskérdései. Ezek a férfi gyanúsítotti kihallgatásán készült és szerdán, az első tárgyalási napon ismertetett jegyzőkönyvek alapján rajzolódtak ki. Ha ezeket a Nyíregyházi Törvényszék büntetőtanácsának kétséget kizáróan sikerül tisztáznia, pont kerülhet a debreceni kriminalisztika máig lezáratlan ügyére, amiben a hajdú-bihari nyomozók és bírók is megégették magukat.

Csak a lakásban járó tudhatta

Bár D. Lajos korábbi vallomásaiban azt állította, hogy azért adott jó leírásokat Balla Irma lakásáról, mert az újságokban, tévében tájékozódott a gyilkosságról, a nyomozók szerint akadnak olyan elemek, amelyekről csak az tudhatott, aki járt benne. Aligha véletlen hogy a gyanúsítotti kihallgatások alkalmával ezekre fókuszáltak a rendőrök. Az ismertetett jegyzőkönyv szerint ugyanis például az asztalon állt gyümölcskosárról, amit több alkalommal emlegetett, a sajtó nem írt. Kiderült, a gyümölcsök egy április 6-i vásárlásból származnak, miközben D. Lajos március 31-én dolgozott utoljára a szomszédos telken. Kérdés, láthatta-e azt, illetve az elrendezést az ablakból korábban, miként azt tanúként tett vallomásában többször állította. Szakértők szerint ugyanakkor a tükröződés miatt csak közelre lehet belátni az ablakon. Mint elhangzott, ilyen vizsgálatot az alapeljárásban nem végeztek.

D. Lajos ellen szól, hogy a borosüveget, amibe beleivott, ott és abban állapotban találták meg, ahol a visszavont vallomásaiban leírta, miként az elásott telefont is. Az ügyészség kezében az aduász viszont nem ez, hanem a férfi DNS-e lehet: azt az ágytakaróról és Balla Irma fehérneműjéről sikerült kimutatniuk. A jegyzőkönyvekből ugyanis kiderül: minden munkástól mintát vettek, a lakásban viszont csak a vádlott DNS-ét találták meg.

Alkudozni próbált

A 37 éves férfi a bíróságon nem tett vallomást, kérdésekre sem felelt. Nem úgy a 2014-ben újraindult nyomozás során, gyanúsítottként. A jegyzőkönyv szerint a vallomásért cserébe azt kérte, hogy találkozhasson rajongással szeretett élettársával. Úgy számolt ugyanis, hogy ezzel sikerül alkura bírnia a rendőröket, s három napra hazaengedik. Vallomását azonban visszavonta, mondván kábítószer hatása alatt tette azt, s azért, hogy a kedvesével találkozhasson.

A magyarázat ismerős lehetett a rendőröknek: 2009 júliusában ugyanerre hivatkozva nyilvánította semmisnek korábbi nyilatkozatát. Ezt még az alapeljárás során – tanúként hallgatták meg – tette, s szintén elismerte a gyilkosság elkövetését, többször is. Akkor részletesen beszámolt Balla Irma szobájáról, s arról is, milyen műsor ment aznap este a nő tévéjében. Egyszer úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a képviselő fia helyette ül.

„Téves úton járt az ügyészség”

Dr. Magyar György, az első fokon elítélt, majd a megismételt eljárásban felmentett ifj. Schönstein Sándor – Balla Irma fia – védője azt mondta, leginkább azt fájlalja, hogy olyan büntetőeljárás folyt le védencével szemben, aminek – idézzük – semmi értelme nem volt, mivel már akkor látszott, hogy az ügyészség téves úton jár. Hozzátette, ha a most zajló eljárásban megállapítják D. Lajos bűnösségét, akkor kezdeményezhetnék, hogy Schönstein Sándort bűncselekmény hiányában mentsék fel. D. Lajos nyilatkozatáról, miszerint a szerelem miatt vállalta el a bűncselekményt, blődségnek nevezte, mert aki ilyen bűncselekményt magára vesz, nemhogy a szerelmét, de a napot sem biztos, hogy sokat fogja látni, ugyanis gyilkosságért életfogytiglant is lehet kapni. A tárgyalás júniusban szakértők meghallgatásával folytatódik.

HBN–SZZSL


Nyíregyháza – Komoly médiaérdeklődés mellett kezdődött meg szerdán 9 órakor a Balla Irma, egykori debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajos ügyének tárgyalása a Nyíregyházi Törvényszéken.


Debrecen - A nyomozás lezárása után a rendőrség a most 36 éves D. Lajos ellen javasol vádemelést különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt a Balla Irma-gyilkosság ügyében.


Nyíregyháza - Vádat emeltek D. Lajos ellen, aki a vádirat szerint 2007 áprilisában megölte Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában