Helyi közélet

2013.07.13. 14:23

Vendégjegyzet: Honismeret, hazaszeretet

Most, amikor napi téma a nemzeti összefogás a kormány, a pártok, a nemzet tagjai között, érthető, hogy hazánkról, a hon megismeréséről, a hazaszeretetről beszéljünk. Országunk igazi értékeinek megismerése nélkül elég bizonytalan az elkötelezett hazaszeretetről beszélni.

Most, amikor napi téma a nemzeti összefogás a kormány, a pártok, a nemzet tagjai között, érthető, hogy hazánkról, a hon megismeréséről, a hazaszeretetről beszéljünk. Országunk igazi értékeinek megismerése nélkül elég bizonytalan az elkötelezett hazaszeretetről beszélni.

Ez nem megy a kormány vezényszavára, de megvalósítható, ha hozzáértők olyan közösségeket hoznak létre, amelyek tagjai örömmel és szeretettel ismerkednek meg Magyarország szépségeivel, értékeivel. Sajnálatos, hogy manapság zömmel a pártok létrehozásáról hallunk, amelyeknek a parlamentbe jutás, a hatalom megragadása, s a vele járó előnyök megszerzése, az uralkodás a célja. Elmarad a civil közösségekkel való törődés, tessék csak meghallgatni, megnézni a televízió hírrovatát, vagy az Éjjel-nappal Budapest című műsort… Megjegyzem, hogy riporterek is bemutathatnának gyakrabban jól működő klubokat, civil közösségeket. Pedig vannak olyan közösségek, melyek politizálás nélkül szeretnének jó programot kialakítani a felnőtt korosztálynak. Azt is hiányolhatjuk, hogy a rendszerváltás után nem jött létre jól működő ifjúsági szervezet, vagy gyermekszervezet, amely összefogná ezt a korosztályt, és közös programokat biztosítana nekik. Hiányzik számukra a megfelelő vezető mellett a jól szervezett szabadidős tevékenység, a tartalmas esti program klubszerű baráti közösségben.

A lakóhely, a megye, a haza megismerése iránti érdeklődés az ember lényéből, neveltetéséből fakad. Gyermekkorban az iskola, a kirándulások, felnőtteknél a turistáskodás, vagy szervezetten a honismereti klubok segíthetik a legintenzívebben ezt a törekvést. Hajdú-Bihar megye 82 települése közül 2-3 helyen működik honismereti klub, amely éves munkatervében gyűjti össze azon témákat, helyeket, melyek megvitatásra, meglátogatásra érdemesek. Így a honismereti programokat két részre bonthatjuk: az elméleti az előadásos forma, a gyakorlati a turizmus, a személyes látogatás formája. Hajdúböszörményben a honismereti klub már nyolc éve folyamatosan működik. Létszáma 35 fő körül van, havonta két foglalkozással. Ezek negyed részre kirándulás, a többi előadás. A jó program sokat segít a klub tagjainak, hogy szórakozzanak, megismerjék lakóhelyünk és hazánk nevezetességeit, szabad idejüket hasznosan töltsék el. A szervezett közösségeknek ez a lényege. Hogyan áll össze a klub munkaterve? Már az év vége felé szóba kerül, hogy mindenki próbáljon legalább egy témát kigondolni a széles hazában, melyet a munkatervbe iktathatunk. Az év első foglalkozásán rakjuk össze ezekből a mozaikokból a munkatervet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a honismereti mozgalom tartalma elválaszthatatlan a történelemtől. A témát, amelyet előadunk, megfelelő történelmi környezetbe kell helyezni, a történelmi hátteret megvilágítani, hisz az események csak úgy válnak érthetővé. Ez különösen jelentkezik várak, várromok, települések látogatásánál. Mi a gyakorlati turizmus? Húsvét előtti foglalkozáson a csigacsinálás, mint a gasztronómiához tartozó néprajzi motívum. Aki ügyes volt a csigapergetésben, a kétórás foglalkozáson megcsinálta a családnak az ünnepi húslevesbe szükséges csigatésztát. Azt viszont el kell mondani, hogy a foglalkozás vezetője odahaza meggyúrta, kinyújtotta a tésztát, a klubban csak kockákra vágta, és már lehetett a csigacsinálón pörgetni. A másik ilyen gasztronómiához köthető program a közös szalonnasütés, a slambucfőzés. Mivel a Böszörményhez tartozó pródi legelő szoros kapcsolatban volt a Hortobággyal már csak a pásztorok fogadása miatt is, így a slambucot hortobágyi módon piros paprika és vöröshagyma nélkül főzik, míg például a nánásiak ezt mind a kettőt beleteszik. Szerintem így ízesebb. Ezekhez a programokhoz leginkább a városban lévő skanzen jellegű tájházak ideális miliőjét használjuk. De ez illik a szőlőskertek pajtája előtti környezethez is.

Említhetem még e témakörben a böszörményi réten a halastavak melletti halászléebédet a hozzá tartozó túrós csuszával. Amíg főtt az ebéd, a klub tagjai körbesétáltak a tavon, megnézték a tenyésztéshez szükséges eszközöket, s a halak százait láthatták a tóban.

A honismeret, a történelem, a hazaszeretet összetartozik és elválaszthatatlan. Bízok benne, hogy mások is így látják és hoznak létre hasonló honismereti közösségeket.

Mónus Imre

A szerző ny. levéltáros, történelemtanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában