Elkezdődött a Balla Irma-gyilkosság tárgyalása

Akt.:
Elkezdődött a Balla Irma-gyilkosság tárgyalása
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Komoly médiaérdeklődés mellett kezdődött meg szerdán 9 órakor a Balla Irma, egykori debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajos ügyének tárgyalása a Nyíregyházi Törvényszéken.

Jól jelzi ezt az is, hogy az eredetileg kijelölt tárgyalóból a díszterembe helyezték át a tárgyalást.

A vádirat ismertetése után D. Lajos úgy nyilatkozott, nem kíván vallomást tenni, kérdésekre sem kíván válaszolni. A bíró kérdésére azt mondta, bűnügyi felelősségét nem ismeri el.

Miután a korábbi eljárás során tett kihallgatásairól készült videofelvételeket a teremben alig lehetett hallani, felolvasták D. Lajos vallomásait. Előbb azt a két 2009-es vallomását, amelyeken elismerte a bűncselekmény elkövetését, majd azt, amin visszavonta azt. Előbbiben részletesen beszélt a gyilkosságról, s a lakás belső elrendezéséről. Azt mondta, sajnálja, hogy Balla Irma fia helyette ül. Mikor visszavonta vallomását, arra hivatkozott, hogy a sajtóból, többek között tévéből és a Naplóból tájékozódott. Azt állította, azért ismerte be korábban a gyilkosságot, hogy néhány napra találkozhasson szerelmével (ezt többször is kérte), illetve kábítószer hatása alatt volt.

Mint ismert, előbb első fokon elítélték a gyilkosságért Balla Irma fiát, ifjabb Schönstein Sándort, majd a Debreceni Ítélőtábla új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot. Annak végén pedig jogerősen bizonyítottság hiányában felmentették.

Egy rövid szünetet követően az újra indult eljárás során D. Lajos immár gyanúsítottként tett vallomását ismertette dr. Bodnár Zsolt tanácsvezető. A vádlott ismét többször akarta alkura bírni a rendőröket. Mint elhangzott, előbb egy nyomozónak négyszemközt, majd többek előtt ismét beismerő vallomást tett. A vádlott azonban néhány nappal később ezúttal is visszavonta azt, mondván kábítószer hatása alatt állt. Később tagadta a cselekmény elkövetését.
A felolvasott vallomásokból kirajzolódik, kulcsszerepe lehet annak, hogy beláthatott-e az ablakon át Balla Irma házába, illetve egy, az asztalon álló gyümölcskosárnak is, aminek elhelyezkedéséről csak ő beszélt korábban, a sajtóban nem jelent meg arról információ. Kiderült például, hogy az abban lévő gyümölcsök egy április 6-i vásárlásból származnak, miközben D. Lajost március 31-én dolgozott utoljára a szomszédos telken. A borosüveg helyét, amibe beleivott, azon a helyen találták meg, amelyet ő a korábbi vallomásában megnevezett. De újabb, a nyilvánosság előtt eddig nem ismert információk derültek ki a lakásban talált DNS-nyomokról is!

További részletek később!


Az ügy előzménye:

Mint arról korábban beszámoltunk, a tavaly ősszel zárult nyomozás eredményeként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emeltek vádat a férfival szemben, aki a vád­irat szerint a szomszédban segédmunkásként dolgozott a 2007 áprilisában, nagypénteken történt gyilkosságot megelőzően.

Mint ismert, az ügyben elítélték a volt képviselő fiát, ifjabb Schönstein Sándort, annak ellenére, hogy az eljárás ideje alatt D. Lajos többször is úgy nyilatkozott, elkövette a gyilkosságot. Utóbbi DNS-ét a megyei nyomozóknak nem sikerült kimutatniuk, nem úgy a megismételt eljárás során a fővárosi rendőröknek.