Helyi közélet

2016.03.10. 10:13

Így verik át az államot

Debrecen - Hogy lehet ma csalni az árveréseken, ha végrehajtásban kerül kalapács alá a földterület?

Debrecen - Hogy lehet ma csalni az árveréseken, ha végrehajtásban kerül kalapács alá a földterület?

Simán átverik sok esetben az államot, amikor végrehajtási eljárásokban valamilyen okból termőföldeket kell elárverezni. A területeket szándékosan felértékelik a piaci árakhoz képest, így bár vevő nem akad, de a földeket az államot képviselő nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA) a megállapított irreális árakon kötelező megvásárolnia.

Ha az adós nem fizet

Az agrárszektor.hu információi szerint a Nemzeti Földalapot (NFA) felügyelő Földművelésügyi Minisztérium jogszabály-módosítást kezdeményez. Visszaélésekre ad alapot az a szabályozási helyzet, hogy az NFA-nak kötelező megvásárolnia azokat a termőföldeket, amelyeket végrehajtási eljárásokban elárvereznének, de nem akad rájuk vevő – erősítette meg a portál értesüléseit a szaktárca. Több esetben előfordul, hogy a végrehajtásokban a földeket szándékosan felértékelik a reális piaci árakhoz képest, majd amikor a területeket senki nem akarja megvenni, azok megvásárlását az NFA-ra hárítják. Végrehajtási eljárás a földeknél leginkább akkor indul, amikor azokra valamilyen adósság fejében jelzálogot jegyeznek be, de az adósok nem teljesítenek.

Százmilliós pluszköltség

Az NFA tájékoztatása szerint 2015-ben több száz ilyen eljárás kezdődött, amelyek közül eddig 86 zárult le. A földalapnak a sikertelen árverezések miatt összesen 96 millió 729 ezer forintot kellett fizetnie, és ily módon csaknem 100 hektár földet kellett megvásárolnia, vagyis állami tulajdonba vennie. Az egymillió forintos, hektáronkénti átlagár első látásra nem tűnhet irreálisnak, ha abból indulunk ki, hogy az aranykoronánkénti földárak a kormány helyzetértékelése szerint is 50 ezer forint körül mozognak a piacon, így egy 20 aranykoronás, átlagos minőségűnek tekinthető földterület hektáronkénti ára nagyságrendileg egymillió forint lehet. Gyengébb minőségű földeknél azonban ez az ár már túlzott lehet, illetve több más körülmény is közrejátszhat abban, hogy egy-egy földterület megállapított becsértéke irreálisnak minősülhet. A tárca már dolgozik egy olyan módosításon, amely korlátozná a „végrehajtói lobbi” mozgásterét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában