Helyi közélet

2016.02.08. 17:07

Állítólag a traktort és az autót is elbírja az összetákolt szellemhíd

Debrecen-Szikigyakor - Ha kiderül, hogy akadályt jelent vagy engedély nélküli, elbontják.

Debrecen-Szikigyakor - Ha kiderül, hogy akadályt jelent vagy engedély nélküli, elbontják.

Szokatlan problémára, egy valószínűleg illegálisan épített hídra hívták fel figyelmünket szikigyakori lakosok. A Csatorna soron, a körülbelül egy méter mély Cserei-ér nevű csatornára valakik beton- és faoszlopokból, valamint acéllemezekből és drótkötelekből készítették az építményt, amely a helyiek szerint – hiába sugall mást a látszat – olyan erős, hogy személyautóval és traktorral is átmennek rajta.

Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) igazgatója elmondta, hogy a Cserei-ér csatornát 2013-ig a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat kezelte, majd mi­után azt felszámolták, átkerült a Tivizighez. Az akkori dokumentumokban a szóban forgó helyen nem jeleznek hidat és azóta sem vettek náluk nyilvántartásba ilyen építményt ott. A szakszerűtlen kivitelezésből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg engedély nélkül készült a híd.

Ugyanakkor – bár ennek kicsi az esélye – elvileg nem zárható ki, hogy a közutak kezelője mégis adott hozzájárulást a megépítésére, használatára – fogalmazott a Tivizig igazgatója. A Bara Sándor által megmutatott, a területről készült légi fotón az látszik, hogy az éren átvezető híd és a hozzá kapcsolódó földút egy közelben lévő tanyához vezet. A földhivatali térképen viszont sem utat, sem hidat nem tüntettek fel.

Máshol is vannak a megyében

– Amióta átvettük ezt a csatornát, nem vonult le ott belvíz, így egyelőre semmit nem akadályozott ez a híd. Ilyen helyzet esetén viszont soron kívül eltávolítanánk az építményt – jelentette ki az illetékes. Hozzátette: mivel a bontáshoz darus és teher­autó, valamint egy brigád többórás munkája lenne szükséges, a munkadíj több tízezer forintra rúgna. Amennyiben a hídnak nincs gazdája, ezt az összeget az államnak kellene állnia.

A helyzet tisztázása érdekében – tudta meg a Napló – a Tivizig feljelentést tett a Debreceni Járási Hivatalnál. Azt is megtudtuk, hogy ilyen illegális, féllegális hidak máshol is akadnak Hajdú-Biharban.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában