Helyi közélet

2016.01.06. 09:37

Jobban bízik a fogyasztó

Debrecen - A foglakoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és a kereskedelemben csökkent.

Debrecen - A foglakoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és a kereskedelemben csökkent.

Lényegében nem változott decemberben a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az év egészére végig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása kifejezetten szerény volt.

Kicsit javult

A felmérés szerint az üzleti várakozások is változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont – bár csak minimálisan javultak – a csúcsukra értek. Az üzleti szférán belül az ipari és kereskedelmi várakozások kissé romlottak, az építőipari és szolgáltató cégek viszont optimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index valamicskét csökkent, így visszatért az év eleji szintre. A gyengülésben egyaránt szerepe volt az elmúlt és a következő időszaki termelés romló megítélésének, valamint a csökkenő rendelésállománynak (ezen belül az exportrendeléseknek). A készletek megítélése viszont javult. Az építőipari bizalmi index értéke – kéthavi csökkenés után – pozitívan korrigált.

Vegyes érzések

A foglakoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és a kereskedelemben kissé visszafogottabb lett, a szolgáltató szférában javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött. Az áremelési törekvés mértéke az iparban nőtt, a köre viszont csökkent. Az építőiparban továbbra sem tér el egymástól az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya, míg az árnövelés átlagos mértéke közel hat éves minimumára csökkent. A szolgáltató cégek áremelési szándéka viszont erősödött, miként a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben romlott, az építőiparban nem változott, a szolgáltató cégek és a fogyasztók körében javult. A fogyasztói bizalmi index csak minimálisan emelkedett, de így is a tavalyi legmagasabb értékét érte el. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé rosszabbnak, megtakarítási képességét viszont kedvezőbbnek vélte.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában