Helyi közélet

2016.01.12. 07:39

Hideg, mocskos pocsolyák között - Nehéz az élet a kelet-debreceni dagonyában

Debrecen - Többfelé hatalmas tócsákban állt a víz Debrecenben a hétvégén hullott sok eső után.

Debrecen - Többfelé hatalmas tócsákban állt a víz Debrecenben a hétvégén hullott sok eső után.

Komoly feladat elé állította a természet azokat, akik hétfőn autózni akartak a város még le nem aszfaltozott utcáin. Mi a keleti „végeken”, a Biczó István-kertben tettünk egy próbát.

A kerítésekbe kapaszkodva

A Monostorpályi útból nyíló Pacikert utca elején kezdtünk, ahol a homokra terített zúzott köves alapú, híg sárral borított „burkolat” fogadta autónkat. Az ott sétáló, az idősebb korosztályt képviselő Gargya Sándorné elmondta: hóolvadáskor és nagyobb esők idején mindig ilyen az út, de azért ott még lehet haladni. Nagyobb bajok a körülbelül másfél kilométer hosszú Pacikert utca hátsó részén, különösen a domb mögött, illetve a környező kisebb utcákban vannak. – A személyautókat megviselő kátyúkat főleg a nehéz kukás­autók és a szennyvíz szippantós kocsik okozzák – jelentette ki.

– Menjenek tovább a Pacikertből nyíló Fülemüle utca felé is! Ott gyalog is és autóval is borzalmas az út. Ha az ember arra nem akar a sárban csúszni, néhol a kerítésekbe kell kapaszkodni – tette hozzá a fiatal Juhász Szilvia. Arról is beszámolt, hogy a homoktalaj az év nagy részében ugyan könnyen elnyeli a vizet, de ilyenkor, amikor még fagyos a föld felső rétege, ez napokig is eltart.



Eleget tettünk a felszólításnak és továbbmentünk a szintén zúzottkővel leszórt Fülemüle utcába, ahol két férfi a rengeteg kisebb-nagyobb tócsát kerülgetve, cikk-cakkban gyalog jött velünk szemben. A hideg, mocskos vízzel telt pocsolyák átmérője a néhány centistől, a több méteresig terjedt. Mindkettőjük lábán gumicsizma. Egyikük biciklit tolt, a másik kezében két, javítani való biciklikereket hozott. – Itt ilyenkor nemhogy biciklizni nem lehet, hanem még gyalogolni is nehéz, ezért nem ülök fel rá - állította Varga Sándor. Szilágyi Péter úgy fogalmazott, hogy mivel kátyú kátyúba ér, ide nem is szabad autót venni. – Itt a gyaloglás a megbízható közlekedési forma.

Betemették az árkokat

Ezután ismét autóba ültünk és lépésben visszaküzdöttük magunkat a Pacikert utcába, ahol a domb mögötti részen, az első hatalmas tócsáknál álltunk meg. Pusztai Ferenc, aki 1960 óta lakik ott, arról beszélt, hogy szerinte azután lett ilyen rossz a helyzet, miután pár éve, egy szárazabb időszakot követően betemették az ottani vízelvezető árkokat. Úgy vélte, sokat segíthetne rajtuk az önkormányzat, akkor ha a magasabb területekről a homokot a mélyebb területek felé dózeroltatná.

HBN–Orosz Csaba


Debrecen – A nagy eső kicsit átrendezte Debrecen vízrajzi térképét, többek között a Tócóskertben és a Monostorpályi úton is nedvesebb lett a helyzet a szokottnál. A Debrecenben Hallottam Facebook-csoport tagjai szerencsére megtalálták a történet humoros oldalát, jobbnál jobb átdolgozásokon értelmezték újra a város ideiglenes tavait. Nem lehet kibírni röhögés nélkül.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában