Helyi közélet

2016.01.08. 08:39

A támogatás adott, a jövő már a gazdák kezében van

Debrecen - Több mint 3 milliárd forint többlettámogatást kapnak az idén hazánkban a fiatal gazdák.

Debrecen - Több mint 3 milliárd forint többlettámogatást kapnak az idén hazánkban a fiatal gazdák.

Idén a fiatal mezőgazdasági termelők előreláthatóan 10,1 millió euró, azaz több mint 3 milliárd forint plusztámogatást kapnak a közvetlen agrártámogatások rendszerében a területalapú támogatásokon felül – mondta Feldman Zsolt az Agrya – Fiatal Gazdák Szövetségének konferenciáján.

Átlag 15 hektár

Összesen 10 ezer 182 fiatal mezőgazdasági termelő igényelte a fiatal gazda többlettámogatást, amely a közvetlen támogatások rendszerének részeként a területalapú támogatást egészíti ki számukra, ösztönözve őket a mezőgazdasági termelésben való megmaradásra. A helyettes államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a várthoz képest többen igényeltek forrást a rendelkezésre álló keretből. A támogatási kérelmet benyújtó fiatal gazdák mintegy 154 ezer hektárra igényeltek támogatást, a beérkezett adatok alapján az átlagos üzemméret 15 hektárt tesz ki az ő esetükben. Várhatóan 2016 elején elindulhat e többlettámogatás kifizetése az arra jogosultak számára. 2015-ben egyébként összesen 63 milliárd forint termeléshez kötött támogatásban részesülnek a munkaigényes ágazatok, ami a fiatal gazdák számára is elérhető.

Akadályok lebontása

A termeléshez kötött támogatások feltételeit rögzítő jogszabályokon sikerült olyan technikai jellegű módosításokat végrehajtani, amelyek azt teszik lehetővé, hogy minél több gazdálkodó elől háruljanak el az akadályok a támogatásokhoz való hozzáférés során. Ilyen volt például, hogy azok az állattartók, akik nem rendelkeznek SAPS támogatásra jogosult területtel, is igényelhetnek termeléshez kötött támogatást. Vagy: az egyes területeken ősszel bekövetkezett heves esőzések okán megcsúszott betakarítás miatt november 15-ig meghosszabbította a szemes fehérjetakarmány-növények tárolására, illetve értékesítésére vonatkozó, támogatás lehívásának feltételét jelentő dokumentumok másolatainak leadási határidejét. A termeléshez kötött közvetlen támogatások keretében húshasznú anyatehén, hízott bika, tejhasznú tehén és anyajuh egyedek, továbbá rizs, cukorrépa, zöldség-gyümölcs-, valamint fehérjenövények támogatására nyílik mód.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában