Helyi közélet

2015.12.15. 16:18

Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál - egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés

Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.

Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.

Nem lesz egyszerű az autósok helyzete a fix telepítésű traffipaxoknál, vagy más néven komplex közlekedési ellenőrzési pontoknál. Az új kamerák tényleg mindent látnak, és ami még félelmetesebb, mindent dokumentálnak is.

Kedden mutatták be, pontosan hogy is működnek a rendőrség új szemei. A kamerák szuperintelligensek lettek: rögzítik és felismerik a záróvonal-átlépést, a tilos jelzésen való áthajtást, a gyorshajtást, de azt is látják, hogyha egyirányú utcába fordul be az autós.



Az ilyen ellenőrzőpontokon több kamera is van. A videóból kiderül, hogy az első rögzítő dokumentálja a sebességtúllépést, plusz leolvassa a szabálytalan autós rendszámát. A berendezésen van lézer is, ami képes belőni az autónk méretét, és egyúttal azt is, hogy az milyen kategóriába tartozik. A hátsó kamera látja a hátsó rendszámot, de az ADR-kód alapján azt is meg tudja állapítani, szállít-e veszélyes anyagot a jármű. És hogy teljes legyen a felhozatal: a felszerelt lámpafigyelő megmondja, átmentél-e a piroson, illetve megszegted-e a kötelező haladási irányt.

Ezek a szenzorok összehangoltan dolgoznak, az ellenőrzési pont pedig összes adatot egy pakkban továbbítja, és tárolja is őket. Az adatcsomagban ott vannak a jármű adatai, illetve az eseményt dokumentáló képek és film is.

Az éles üzem még arrébb van, de nagyon nem lennénk bemutatóvideón szereplő virtuális autós helyében!


Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában