Helyi közélet

2015.10.28. 08:48

Kiadná a város az idősek lepukkant konyháját, a bérlő feladata lenne a renoválás

Debrecen - A korszerűsítés után a szolgáltató „lelakná” a bérleti díjat az Idősek Házában.

Debrecen - A korszerűsítés után a szolgáltató „lelakná” a bérleti díjat az Idősek Házában.

Bérbe adná az önkormányzat a Pallagi úti Idősek Házához tartozó nagy konyhát, ahol elvileg maximum 1500 emberre tudnak főzni. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésből kiderül, hogy ott jelenleg naponta átlagosan 885 adag ételt készítenek. Ebből 520 adagot a debreceni szociális szolgálat ellátottjai számára szállítanak ki 13 telephelyre, de az Idősek Háza Szávay Gyula utcai gondozottjai és a Nagyerdei Kultúrpark részére is ott főznek. Az Idősek Háza 17 féle étkeztetést biztosít annak érdekében, hogy az ellátottak egészségi állapotuknak megfelelő ellátásban részesülhessenek. A konyhán 29-en dolgoznak.

Elhasználódott

A konyha állapota leromlott, az eszközök, gépek, az ételszállító gépjárművek elavultak, állandó javításra és felújításra szorulnak. Szakemberek szerint a teljes felújítás 33 millió forintba kerülne.

A Debreceni Intézményműködtető Központ szakmai előkészítő anyaga szerint az étkeztetés kiszervezésével olcsóbbá válna a fenntartás. Ezt tíz évre történő bérbeadással oldanák meg, melyre január 1-jétől kerülne sor. Az új szolgáltatónak a dolgozók zömét tovább kellene foglalkoztatni, de már nem közalkalmazottként.

Teljeskörűen

A bérlő feladata lenne a 911 négyzetméter alapterületű főzőkonyha teljes körű felújítása. A renoválás egyebek mellett tartalmazná új padló készítését, a külső és belső ajtók-ablakok cseréjét, víz elleni szigetelést, valamint festést és mázolást.

Az elképzelések szerint a szolgáltató által elvégzett beruházás értékét a havi bérleti díj meghatározásakor figyelembe vennék. A ráfordított összeget négy év alatt lehetne „lelakni”, vagyis addig nem kellene bérleti díjat fizetni. A polgármesteri hivatal által felkért ingatlanszakértők szerint a bérleti díj a felújítás előtt 332 ezer forint lehetne havonta, a felújítás után viszont elérhetné a 675 ezer forintot. A renoválást egy éven belül kellene megkezdeni. (A munkák idején természetesen nem számlázna a város.) A leendő vállalkozót közbeszerzési eljárás keretében választanák ki.

Szervezeti változás

Más változások is várhatóak az Idősek Házában. Az üzemeltetésről a többi önkormányzati fenntartású szociális és gyermekjóléti intézményhez hasonlóan 2016. január 1-től – a mosatás, a takarítás és az étkeztetés kivételével – a Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) gondoskodna. A mosatás és a takarítás szorosan kapcsolódik az intézmény szakmai, elsősorban egészségügyi jellegű tevékenységéhez, ezért nem kerülne át a DIM-hez. A 200 dolgozó nagyrészét viszont átvennék – olvasható a közgyűlési előterjesztésben.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában