Helyi közélet

2015.10.09. 13:03

Ki a hunyó?

<em>Hát nem az emberélet a legfontosabb? A műszaki-biztonsági felülvizsgáló válaszával nem lehet vitatkozni. Legalábbis a kívülállónak, de más lehet a véleménye a kisgyermeke fürdetéséhez egy hideg fürdőszobában készülő édesanyának, vagy a hősugárzó melegénél a wc-ülőkén kuporgó idősebb asszonynak</em>. Égerházi Péter jegyzete.

Hát nem az emberélet a legfontosabb? A műszaki-biztonsági felülvizsgáló válaszával nem lehet vitatkozni. Legalábbis a kívülállónak, de más lehet a véleménye a kisgyermeke fürdetéséhez egy hideg fürdőszobában készülő édesanyának, vagy a hősugárzó melegénél a wc-ülőkén kuporgó idősebb asszonynak. Égerházi Péter jegyzete.Nekik valószínűleg nem ilyen pátoszos szavak jutnak eszükbe azok után, hogy hetek óta hideg a gázkonvektor és a csapból sem folyik meleg víz a lakásukban. Ők inkább értetlenkednek, hogy addig a bizonyos szeptemberi napig eszükbe sem jutott, és nem is riogatta senki őket, hogy akár meg is halhatnak, mert náluk vagy a szomszédok valamelyikénél felrobbanhat a rendszerből kiömlő gáz. De, hisz egyik napról a másikra nem változhatott ekkorát otthonukban a veszélynek kitettség! S ezzel sem lehet vitába szállni. Akkor ki a hunyó ebben a történetben? Jó lenne azt állítani, hogy senki, de valakinek el kell vinni a balhét. A törvényhozónak, aki eddig sosem látott szigorral védi az emberi életet? Az ebben megbízással közreműködő könyörtelen felülvizsgáló a hunyó, aki még a szolgáltatónak is diktálhat? Vagy a lakók pénztárcáját kímélni akaró közös képviselő, esetleg maguk a kíméltek? Kicsit talán mindenki, de legfőképpen a változó idő. Mert ahhoz a három év sem volt elegendő, hogy a rossz beidegződéseket levetkőzzük, a korábbi életszemléletünkön változtassunk. Hogy a lakással kapott gázvezetékrendszer karbantartatása éppen olyan fontos, mint a villany- vagy vízvezetéké, melyekre jobban odafigyelünk. Az idősebbektől meg már el sem várható, így szocializálódtak. Nekik már hiába magyarázzák, hogy van méretlen meg mért ág, és hogy a gáz akkor is veszélyes, ha nem érezzük a szagát. A többieknek viszont most már ideje megtanulniuk.


Debrecen – Mintegy háromszáz embert érint hat lépcsőházban a szeptember közepén felfüggesztett gázszolgáltatás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában