A Kassai úti lakók nem értik, miért lett életveszélyes az otthonuk

Akt.:
A közös képviselő dokumentumokkal keresi igazukat
A közös képviselő dokumentumokkal keresi igazukat - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Mintegy háromszáz embert érint hat lépcsőházban a szeptember közepén felfüggesztett gázszolgáltatás.

Akkor még csak azzal kellett szembesülniük, hogy mosdáshoz, fürdéshez, mosogatáshoz és főzéshez valamilyen eszközzel kell vizet melegíteniük, de legalább egy hete már fáznak is. Nem csoda, ha néhányan kissé ingerülten fogadtak bennünket, amikor kedden a megbeszélt időpontban egy kisebb fajta lakógyűlés várt ránk a Kassai út 62. alatti lépcsőháznál.

„Bejelentés nélkül”

Többen közülük úgy vélik, egy szerencsétlen véletlen játszott közre abban, hogy váratlanul megjelent náluk a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgáló, és több lakásban szivárgást észlelve olyan jelentést adott a Tigáznak, ami után a szolgáltató – részben igazolva a jelentést – kikapcsolta az ő három lépcsőházukban is a gázt. Merthogy a véletlenszerűségben közrejátszott a velük szomszédos másik három (szintén kikapcsolt) lépcsőházhoz tartozó utcai vezeték szivárgása, ami miatt a „gázosok” megjelentek a helyszínen. (A lap alján található cikkben ezt másképpen magyarázza az érintett felülvizsgáló.)

A lakók gyűrűjéből kiválva a közös képviselő, Karczáné Kecskés Aranka veszi át a szót és élesen fogalmaz:

– Bejelentés nélküli, rajtaütésszerű kikötés történt szeptember 15-én a 62-64-66. számú lépcsőházban. Értesülve a váratlanul megjelent és több lakásban az óránál szivárgást észlelő felülvizsgálóról, idesiettem, de Kovács László úr nem volt hajlandó megmutatni azokat a helyeket, ahol a mérések ilyen eredményt hoztak. Ráadásul az egyik itteni lakás tulajdonosaként olyan nevet szerepeltetett, aki a másik három lépcsőház egyikében lakik.

Ebből a tucatnyi házban közös képviselőként tevékenykedő asszony azt a következtetést vonta le, hogy a felülvizsgáló egy közösségnek hitte a hat lépcsőházat, így már eleve úgy érkezett hozzájuk, hogy kikapcsoltatja a gázt.

Rásegítettek

Ezt erősítette meg az albérlőként ott élő Póka Róbert, aki szerint Kovács László már érkezésekor kijelentette, hogy le lesz kapcsolva a szolgáltatás, amit a közös tulajdonú csőszakaszokon tapasztalt szivárgás indokol. Kállai Ferencné érdekes adalékkal színesítette a beszélgetést.

Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

– Nálam sípolt a műszer, de nem ért váratlanul, hiszen évek óta érzek gázszagot az óra körül, amit be is jelentettem a Tigáznak. Amikor kijöttek, ők is bemérték, de azt mondták, olyan kismértékű a szivárgás, hogy az még belefér. Akkor most miért nem? – kérdezte tanácstalanul.

Fróna Dánielné hasonlóan járt, de már a közös képviselő többszöri utánajárása miatt kiérkező tigázosokkal, akiket ők hívtak ki, ha már Kovács úr szivárgást észlelt. Igaz, azok előbb nem találtak semmit, de aztán – ahogy mondta – addig feszegették, ütögették az órát, hogy gyengén jelzett, de éppen az ellenkező oldalán, mint ahol Kovács László mért. Ők is azt mondták, jelentéktelen a dolog, de ha már ott voltak, áttekercselték a tömítést.

Egyelőre fáznak

Amit még nagyon sérelmeznek a lakók, hogy minden értesítés nélkül érkezett a felülvizsgáló, így a közös képviselőt is a társasház felügyelő bizottságának elnöke, Legoza Mária „riasztotta”. A lakók egyöntetűen állítják, a vizsgálatról szóló értesítés, melyben szeptember 14-17. volt megjelölve időpontként, csak 15-én jelent meg a lépcsőházak bejáratán, s a szép az egészben, hogy 16-án már ki is volt kapcsolva a gáz.

Sok mindenről szó esett még, ki-ki elmondta, hogyan próbálja áthidalni a gáztalanságot, de egyben valamennyien egyetértettünk: attól, hogy mindenki a másik felelősségét keresi, az igazát bizonygatja, még nem lesz melegebb a lakásokban.


Jövő héten újabb mérés

A felülvizsgálók felügyelete a katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz tartozik. Így a közös képviselő oda fordult problémájuk orvoslásáért, amit dr. Nagy Imre tűzoltó alezredes a debreceni kirendeltség vezetője meg is erősített. Azt is elmondta, valóban kérték a szolgáltatót, hogy kapcsolja vissza a gázt, amíg ellenőrzik a méréseket, de ezt a Tigáz nem tette meg. Szóvivője lapunknak azt mondta, akkor még nagyobb veszélynek lennének kitéve a lakások, ha az amúgy is szivárgó vezetékrendszert hirtelen nagy nyomás érné. Csütörtökön délután Nagy Imre arról számolt be, hogy az általuk megbízott szakértő jövő héten végzi el más módon a méréseket, s azok eredményétől függően kötelezik a szolgáltatót vagy a lakókat az újabb lépések megtételére.

Gázszivárgásnál nem lehet mérlegelni

A Kassai útiak problémáját továbbítottuk a Tigáz Zrt.-hez, ahonnan Száraz Gábor sajtószóvivő reagált a lakók által elmondottakra.

Először is leszögezte, a fogyasztó által megrendelt műszaki-biztonsági felülvizsgálati jogosítvánnyal rendelkező szakember véleményét a Tigáz nem bírálhatja felül, azt tényként kell kezelnie a szolgáltatónak. Amennyiben életveszélyes helyzet áll fenn, annak elhárításáig a felülvizsgáló rendelkezése nélkül is fel kell függeszteni a szolgáltatást a gáztörvény értelmében. Ez vonatkozik minden gázszivárgásra, ezekben az esetekben nincs mérlegelési lehetőség.

Sajnálják a lakókat, de nem mérlegelhetnek | Fotó: Derencsényi István (galéria) Sajnálják a lakókat, de nem mérlegelhetnek | Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

A szolgáltató által megbízott felülvizsgáló rendszerint előzetesen egyeztetett időpontban végzi tevékenységét, de ez nincs kötelezően előírva számára. A jegyzőkönyvek szerint Kovács László összesen 9 lakásban talált szivárgást, ezek közül egyben az ott lakók kérésére a Tigáz DSO munkatársai elhárították a hibát. A közös képviselő kérésére másnap a munkatársaik 4 lakásban – ahol a lakók együttműködtek velük – elvégezték az ellenőrzést, és szintén szivárgást állapítottak meg, aminek elhárítása a lakók feladata, mivel az a csőszakasz már az ő tulajdonukban van.

Ahol együttműködés hiányában nem tudott a Tigáz mérni, ott a felülvizsgáló megállapítása az érvényes, vagyis összesen 8 lakást érint a hibaelhárítás.

Ennek a menete, hogy a fogyasztó megbízza az általa kiválasztott szerelőt, aki megnézi a jegyzőkönyv alapján a szivárgás helyét és elvégzi a javítást. Amennyiben ehhez le kell szerelni a gázmérőt, akkor jelzi a Tigáz felé, amit a szolgáltató igyekszik rövid időn belül megtenni, így befejeződhet a javítás, s csak ezt követően kapcsolhatják vissza a gázt a lépcsőházakban.

Lett volna idő felkészülni az ellenőrzésre a közösségnek

Beszélgetésünk elején Kovács László, a felülvizsgálatot végző szakember cáfolta a Kassai úti lakók állítását, hogy előzetesen nem értesítette volna őket az érkezéséről, majd folytatva elmondta, bár nem egészen csak a lakások felébe jutott be, de már ennyi is bőven elég volt a szolgáltatás kikapcsoltatásához. Hozzátette, ehhez ő csak a szakvéleményt adta, amit leellenőrizve a Tigáz döntött a leállításról. Egyébként pedig olyan körülményeket talált a lakásokban, hogy nem is történhetett másként. A szivárgások mellett szabálytalanul, fokozott légzárásúra cserélt nyílászárókkal találkozott, melyek teljes egészében megszüntették a nyílt égésterű készülékek légellátását, egyébként pedig az ilyen csere 2010-től tervköteles és a Tigáz műszaki átvételéhez kötött.

Kovács László szerint a közös képviselőnek a felelőssége, hogy idáig fajultak a dolgok, mert több mint két éve kérte a felülvizsgálatot, de arra azóta sem készítette fel a házat. Egyszerűbb lett volna, ha Karczáné nem várja meg az ingyenes eljárást, melyre a szolgáltató őt, mint felülvizsgálót néhány hónapja kért fel, s az teljesen véletlen, hogy éppen akkor ment elvégezni, amikor a szomszédos lépcsőházak előtt utcai gázszivárgást hárítottak el.

Kállai Ferencnénél volt szivárgás, de nem lehet! | Fotó: Derencsényi István (galéria) Kállai Ferencnénél volt szivárgás, de nem lehet! | Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

A kötéseket cserélni kell!

Bár pénzbe került volna, de akkor lett volna idő nyugodtan átvizsgáltatni a rendszert, és szakemberrel kijavíttatni a hibákat, így a felülvizsgálatnál már nem talált volna rendellenességeket és szivárgást. Hozzátette, szeptember 16. óta is sok mindent el lehetett volna végeztetni, de még eddig egy óra kivételével egyetlen mérőeszközt nem szereltettek le a lakók, ami azt mutatná, hogy le akarják bonyolítani a meglévőnek a hegesztett kötésre cserélését minden lakásban.

Másrészt érdemes tisztázni, hogy az utcai elzáró szeleptől a gázóráig – a méretlen oldalon – a vezeték a társasház, az óra a szolgáltató, míg az órából kivezető mért oldali csőszakasz a lakók illetékességébe tartozik, azaz így oszlik meg az ezeken elvégzendő hibajavítás, még ha ezt a közös képviselő vitatja is – fogalmazott Kovács László.

Gáz lesz, óra nem!

Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a gázszolgáltatás visszaadásával még nem minden lakás gondja oldódik meg, mert az egyéb szabálytalanságok felszámolásáig azokon a helyeken nem szerelik vissza a gázórát – figyelmeztetett a felülvizsgáló.

– Égerházi Péter –


Ki a hunyó?
Hát nem az emberélet a legfontosabb? A műszaki-biztonsági felülvizsgáló válaszával nem lehet vitatkozni. Legalábbis a kívülállónak, de más lehet a véleménye a kisgyermeke fürdetéséhez egy hideg fürdőszobában készülő édesanyának, vagy a hősugárzó melegénél a wc-ülőkén kuporgó idősebb asszonynak. Égerházi Péter jegyzete.


Címkék: , , ,hirdetés