Helyi közélet

2015.10.01. 14:09

Esélyt kaphattak a rászoruló hajdú-bihari gyerekek

Berettyóújfalu - Közel hatszáz millió forintot fordítottak a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatására.

Berettyóújfalu - Közel hatszáz millió forintot fordítottak a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatására.

Huszonkilenc megyei település fiataljait érte el az elmúlt huszonkilenc hónapban az „Esélyt a bihari gyermekeknek” című projekt, ami a megyében élő 0-18 éves közötti korosztályt és családjait célozta meg. Az uniós forrásokból megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű ifjúság nevelését helyezte középpontba, aminek elindulását számos programmal alapozták meg.

– Ez még az út eleje, de törekszünk arra, hogy amit elkezdtünk, folytatódjon, hiszen bőven van még tennivaló. A megalakult intézmények kapui továbbra is nyitva kell, hogy álljanak – mondta Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a szerdai projektzáró rendezvényen.

Intézmények a gyerekekért

A Bihari Gyerekesély Iroda Biharkeresztesen és Komádiban Biztos Kezdet Gyerekházat és Közösségi Házat hozott létre. A Biztos Kezdet program az esélyek megteremtése, illetve a képességek kibontakoztatása érdekében gondol a 0-5 éves gyermekekre. A házakban célzott képességfejlesztés zajlik a hátrányok mérséklésére és a kirekesztődés megelőzésére. A kicsiket és családjaikat barátságos légkör várja, ahol lehetőségük van többek között kreatív foglalkozásokon, szakember irányította szülői fórumokon részt venni, valamint igény szerint a tisztálkodási és a mosási lehetőség is biztosítva van.

A mindenki számára nyitott Közösségi Házakban a szülők és a gyerekek szabadidejüket szervezetten tölthetik el. A fiatalokat és családjukat számos lehetőség várja: sport-, kulturális-, szabadidős programok; játszóházak; internet és számítógép használat; fejlesztő foglalkozások és egyéb közösségi élmények részesei lehetnek.

Sokrétű támogatás

A projekt széles körben segítette a fiatalokat: az iskolások, óvodások fejlődését különböző foglalkozások segítették. A települések iskolásai egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vettek, valamint szemüveget és lúdtalpbetétet adtak azoknak, akiknek erre szükségük volt. Mindezeken kívül számtalan díjmentes program, napközik és táborok nyújtottak kikapcsolódást a gyermekek számára.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában