Helyi közélet

2015.09.15. 09:25

Vese után akár májat is transzplantálnának a klinikán

Debrecen - Két évvel ezelőtthöz képest megduplázódott a szervátültetések száma a cívisvárosban.

Debrecen - Két évvel ezelőtthöz képest megduplázódott a szervátültetések száma a cívisvárosban.Az országban a Debreceni Egyetemen indult el először az az orvostanhallgatóknak szóló kurzus, amely elsőként önálló tantárgyként oktatja a szerv-, és szövetátültetést – tájékoztatta a Naplót Dr. Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem ÁOK Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszék egyetemi docense.

Mint elmondta, az idei évben ezidáig kétszer annyi veseátültetést végeztek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, mint két évvel ezelőtt. Az orvos a transzplantációk egyre növekedő számát többek között azzal magyarázta, hogy hazánk 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant országaihoz.

Igény lenne

– A most indult kurzust olyan kiemelkedő szakemberek tartják, akik névadónak számítanak a szív-,tüdő-, máj-, vese-, és hasnyálmirigy átültetés, valamint a csontvelő, a szaruhártya transzplantáció és az Eurotransplant szervezés területén, a hallgatók pedig olyan spektrumú tudást kapnak, amely a szervátültetés legtöbb területét lefedi, ezzel is elősegítve a későbbi munkát – tette hozzá.



Kiemelte, hogy az Eurotransplant országokhoz tartozó Hollandiában hét transzplantációs központ található, amelyek közül háromban végeznek májátültetést. Magyarországon öt szervátültető központ van, egyelőre viszont csak Budapesten hajtanak végre májátültetést.

Hazánkban idén hatvan májat ültettek be az országon belül, de ez a szám évről évre emelkedik, ami bizonyítja, hogy szükség lenne egy második központ kialakítására, amely kiszolgálva a kelet-magyarországi régiót, leginkább Debrecenben jöhetne létre – húzta alá a tanszékvezető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában