Helyi közélet

2015.09.24. 17:55

Sokat tanultak szaunamestereink a világbajnokságon

Sinsheim - Szauna és színház együtt? Igen! Ennek zajlott a világbajnoksága egy német kisvárosban a múlt héten.

Sinsheim - Szauna és színház együtt? Igen! Ennek zajlott a világbajnoksága egy német kisvárosban a múlt héten.

Hatalmasat lépett előre a szaunakultúra szerte a világon, és ebből a magyarok sem maradtak ki. Az új irányzat a színház. Mégpedig az egy felöntésnyi időben, tehát 10-15 percben egy komplett történetet adnak elő a színdarabnak megfelelő jelmezbe öltözött szaunamesterek úgy, hogy ehhez a zenét, a fényeket, a mozgásukat és a mimikájukat hívják segítségül. Persze színház közben a szaunázás hagyományos kellékei sem maradnak el. Csakhogy az illatok, a felöntések eszközei és a törölközőpörgetéssel gerjesztett, kellemes bizsergést kiváltó légáramlatok is mind-mind a színdarab előadását szolgálják. És hogy mindez mennyire sedíti a szaunázást? Erről megoszlanak a vélemények, de, hogy van létjogosultsága ennek az irányzatnak, az vitathatatlan. Bizonyítja ezt, hogy a fejlett szaunakultúrával rendelkező országokban megrendezik a nemzeti bajnokságot, a legjobbak pedig jogot szereznek a szaunamesterek, felöntőmesterek világbajnokságán való részvételre. Ezt rendezték meg a Baden-Württenberg-beli kisváros, Sinsheim, álomszép wellnessközpontjában szeptember 15-20. között.

Apáczashow

A világversenyen 20 országból 39 egyéni és 21 páros vetélkedett a helyezésekért. A magyar csapatot Végh Tímea, Skita Péter, Végh Sándor a debreceni Aquaticum, valamint Fáskerti Rita és Egri Csaba magyarhertelendi szaunamesterek alkották. A főleg fürdő- és wellnesstulajdonosokból álló nemzetközi zsűri tetszését leginkább a Végh Tímea és Fáskerti Rita páros Apáczashowja nyerte el. Ők, a várakozásuknak megfelelően, a középmezőnyben végeztek. Míg Végh Sánor, Skita Péter, valamint a Fáskerti Rita-Egri Csaba páros a mezőny második felében zárta a versenyt.

– Végeredményben odavártuk magunkat, ahol végeztünk a világbajnokságon. Abszolut reális eredményt hozott a zsűri. Holland, német, olasz fölény, rögtön mögöttük a svájciak és most már a lengyelek is – értékelte a szereplésüket Végh Tímea. – Ez az eredmény egyébként mutatja, hogy egy-egy szaunacsapat milyen régen dolgozik együtt, összeszokottságukat, illetve a mindezt segítő fellépéseik, szerepléseik számát is, valamint érzékelteti az anyagi hátteret. Viszont mi, magyarok, ott voltunk, tanultunk, tapasztaltunk, láttuk a fejlődési irányt, a trendeket. És ami ugyancsak fontos, eddigi munkánkról elismeréssel szólt a zsűri. Eredmény még, hogy a versenyek szervezői megismertek bennünket, és már nekünk is ajánlottak fellépési lehetőségeket.

HBN–KZS


A verseny helyszíne

„Isten hozta a Paradicsomban” – olvasható a versenynek otthont adó sinsheimi Thermen & Badewelt bejárata fölött. A több szintes, közel 16 ezer négyzetméteres, üvegből és fémből készült létesítményben 4 ezer négyzetméter a welness rész, továbbá, ebből 2 ezer 200 négyzetméter a pálmaliget, ahol legalább 400 különböző pálmafa van. A szaunarész itt is fürdőruhamentes. Összesen 10 szauna van, köztük olyan különlegesség, mint a moziszauna, valamint a versenyszámoknak helyet adó, 160 négyzetméteres, 6 szinten 200 ember befogadására alkalmas, az egyik oldalán akváriummal a Koi-szauna. Ez egyébként a világ legnagyobb szaunája.


20.09.2015 | Sinsheim - Óriási izzadások, katartikus lelki élmények, régi és új barátságok sokasága – véget ért a 2015. évi Szaunamesterek Világbajnoksága a németországi Sinsheimben. Egyéniben holland, párosban német győzelemmel zárult a verseny, a magyarok a középmezőnyben végeztek. tovább »


Sinsheim - Véget ért a magyar csapat számára a szaunamesterek világbajnoksága a németországi Sinsheimben.


Sinsheim - Shrek bumfordian aranyos mozdulataival teli történetet mesélt el, illatokkal és törölközőlegyezéssel a 90 fokos szaunában legalább 150 vendégnek Fáskerti Rita és Egri Csaba a sinsheimi szaunameterek világbajnokságán.


Sinsheim - Ennek előadására vállalkozott Zsebedics Tibor a Sinsheimben zajló szaunamesterek világbajnokságán.


Sinsheim - Végh Tímea (Debrecen, Aquaticum) és Fáskerti Rita (Magyarhertelend) szaunamesterek páros felöntésben hatalmas sikerrel szerepeltek a németországi Sinsheimben zajló szaunamesterek világbajnokságán csütörtökön késő este.


Sinsheim - A Sinsheimben zajló Szaunamesterek Világbajnoksága egyik különleges figurája az afganisztáni Farid Atai.


Sinsheim - Bár már javában zajlottak a versenyfelöntések a németországi Sinsheimben, a Szaunamesterek Világbajnokságán, a rendezők csak jóval későbbre tették a verseny hivatalos megnyitóját.


Debrecen - A Predátorok világába repítette a Szaunamester Világbajnokság közönségét előadásával Skita Péter, aki a világverseny hazai kvalifikációs versenyén a második helyet szerezte meg, és ezzel jogot szerzett a Sauna Aufguss 2015-ön való indulásra Sinsheimben.


Debrecen - Törölközőpörgető-akrobata – így jellemezte az egyik vendég a debreceni versenyző produkcióját.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában