Helyi közélet

2015.09.01. 10:04

Olyan, mintha ott sem lenne: elfüggönyözték a Golgotát

Debrecen - Pákh Imre beváltotta ígéretét, letakartatta az alkotást.

Debrecen - Pákh Imre beváltotta ígéretét, letakartatta az alkotást.

Noha az előkészületek órákig húzódtak, végül letakarták a Munkácsy-trilógia Golgota című darabját hétfő délután tulajdonosa, Pákh Imre kérésére a Déri Múzeumban.

Mint ismert, a festményt a műgyűjtő el szerette volna vitetni, ám ehhez a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának engedélye szükséges. Mivel az hétfőig nem érkezett meg, a tulajdonos úgy határozott, hogy megtiltja a festmény további bemutatását, és meghatalmazottjával eltakartatja azt. Kérését a múzeum tiszteletben tartja – írta az intézmény sajtóreferense.

Mint arról a Napló is beszámolt, Pákh a Magyar Nemzeti Bankkal történő tárgyalások során nem tudott megegyezni a festmény áráról, ő 9 millió dollárt szeretne a képért kapni, de a bank mindössze 6 milliót ígért. A tulajdonos közben arról is nyilatkozott, hogy egy orosz milliárdos megvenné a képet. Erre a Miniszterelnökség elindította a Forster központnál a Golgota védési eljárását.

Mivel a Golgotát függöny borítja, az a különleges helyzet állt elő, hogy bár a trilógia mindegyik darabja a múzeumban található, abból csak két alkotást láthat a közönség.

HBN


Debrecen - Pákh Imre, Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa kinyilvánította szándékát, hogy a festményt augusztus 31-én, hétfőn elszállíttatja a Déri Múzeumból.


Debrecen - Papp László polgármester szerint Pákh Imre ugyan el szeretné vinni a Munkácsy-képet, de még mindig a magyar államnak akarja eladni.


Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből - közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa.


Debrecen - Havonta ezrek látogatják a Munkácsy-trilógiát, ami a múzeumigazgató szerint jó eséllyel együtt maradhat.


Debrecen - Pákh azzal fenyegetőzik, hogy augusztusban elviszi a Golgotát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában