Tárgyalnak és reménykednek a Munkácsy-festmény maradásában

A Golgota visszahelyezése a Déri Múzeum falára
A Golgota visszahelyezése a Déri Múzeum falára - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Pákh azzal fenyegetőzik, hogy augusztusban elviszi a Golgotát.

Miután az állam – pontosabban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától a Krisztus Pilátus előttet, már csak egy „fronton” harcol. A Golgota ugyanis a Munkácsy-trilógia utolsó képe, ami még magántulajdonban van. Mint arról beszámoltunk, Pákh Imre a festményért előbb 10 millió, majd 9 millió dollárt kért, ám mivel az MNB 5,7 millióért vette meg a kanadaiaktól a képet, 6 milliónál többet nem kívánnak adni a Golgotáért. A tárgyalások közepette ráadásul kezdeményezték a kép védetté nyilvánítását a Forster Gyula Központnál, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos nem viheti el a festményt az országból.

Pákh ezt követően előbb jogi lépéseket fontolgatott, majd a HVG-nak adott interjújában kijelentette, ha általa és az állam által is elfogadott, „valóban független” értékbecslők határozzák meg a festmény árát, akkor akár 2 millióért is odaadja. Gerhardt Ferenc, a tárgyalásokkal megbízott MNB-alelnök azonban úgy nyilatkozott az Origónak, hogy ő „már nem akarja meggyőzni Pákh Imrét”.

A nyilatkozatháborút és az attól függetlenül továbbra is zajló tárgyalásokat reménnyel teli aggodalommal figyeli a Munkácsy-trilógiának otthont adó intézmény vezetője, aki a Naplónak úgy fogalmazott, hosszú idő után most azért töri meg a csendet, hogy emlékeztesse az embereket: a festmény sorsa nem a Déri Múzeum partikuláris ügye, hanem a város és a nemzet fontos öröksége.

HBN-SZFÁ​
hirdetés