Legfeljebb letakarják a Golgotát?

Akt.:
Legfeljebb letakarják a Golgotát?
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Papp László polgármester szerint Pákh Imre ugyan el szeretné vinni a Munkácsy-képet, de még mindig a magyar államnak akarja eladni.

Szerda délután Papp László polgármester személyesen tárgyalt a Golgota című festmény tulajdonosával, Pákh Imrével, aki megerősítette a korábban levélben elküldött szándékát, mely szerint augusztus 31-én el akarja szállítani a képet a Déri Múzeumból. Hozzátette, amennyiben ennek nem lesznek meg a jogi feltételei, abban az esetben azt kéri, takarják le a Krisztus-trilógia tulajdonában lévő darabját.

A Forster-központ dönt

A polgármester csütörtökön azt is elmondta a Naplónak, hogy a Déri Múzeum mindenképpen megvárja a Forster-központ álláspontját, és annak megfelelően fog eljárni, amit Pákh Imrével is közölt. Ez azt jelenti, hogy a központ válaszától függ, engedik-e elszállítani, illetve letakarják-e vagy sem. Papp László szerint egyébként a kép tulajdonosának ez a lépése egyfajta nyomásgyakorlásnak minősíthető a hónapok óta húzódó ügyben. Ugyanakkor a személyes beszélgetésükből is kiderült, hogy Pákh Imre továbbra is legszívesebben a magyar államnak adná el a képet – tette hozzá a polgármester.

Aligha viheti akkor

A Golgota adás-vételének újabb fejezte (előzmény, hogy a magyar állam 6 millió dollárt ajánlott a képért, de a tulajdonos 9-et kér) akkor kezdődött, amikor a héten Pákh Imre bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott tárgyalások megrekedése miatt a hónap utolsó napján „leakasztja” a falról a Golgotát, s mivel a védetté nyilvánítási eljárás miatt nem viheti ki az országból, valamilyen hazai raktárban helyezi el. Ezzel kapcsolatban is kikértük Papp László véleményét, aki szerint a Déri Múzeum közreműködése nélkül esélytelen lenne a kép elvitele, ráadásul hosszabb előkészítést is igényel a szállítás. A legrosszabb esetben is legfeljebb időlegesen letakarják a képet, de leginkább a megegyezésben bízik- tette hozzá. A Forster-központ válaszát délutánra várják Debrecenben.

HBN-ÉP ​


Néhány napig még együtt a trilógia: Pákh Imre elviszi a Golgotát Debrecenből
Debrecen, 2015. augusztus 26., szerda (MTI) – Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből – közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa szerdán az MTI-vel.