Helyi közélet

2015.09.07. 11:42

Csak el innen…

<em>Miközben a nagy nemzetközi erőtérben „megy ezerrel” az agyelszívás, és a gyerekeink százezerszám tőlünk nyugatra próbálnak szerencsét, a falvaink népe is egyre fogy</em>. <strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Miközben a nagy nemzetközi erőtérben „megy ezerrel” az agyelszívás, és a gyerekeink százezerszám tőlünk nyugatra próbálnak szerencsét, a falvaink népe is egyre fogy. Petneházi Attila jegyzete.

A fiatal úgy elmegy, hogy vissza se jön (legfeljebb a felmenőkhöz látogatóba), és ugyanezt teszi az idős is (csak ő nem kalandvágyból, hanem a természet erejénél fogva távozik; az örök vadászmezőkre). De van itt még valami, amin rágódhatnak a demográfusok, ez pedig a kisvárosaink elnéptelenedése.

Az ugyan jobban feltűnik, ha egy kétszáz fős faluból elmennek negyvenen, demográfiai értelemben azonban aggasztóbb, ha a húszezer lakosa közül kétezer hagy el egy kisvárost. Többnyire persze a fiatalabb korosztály veszi a nyakába a világot, hiszen kutatások bizonyítják: az Y és a Z generáció tagjai már nem akarnak a napi munka után másodállást vállalni, hogy a felszínen tudjanak maradni, inkább keresnek maguknak olyan új hazát, ahol a napi nyolc órai hivatali elfoglaltság tisztes megélhetést garantál. Idehaza Budapesten még csak istenes a helyzet az ezer lakosra átlagban jutó száz vállalkozással jut, de például Ózdon ugyanez a szám csupán harmincöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában