Helyi közélet

2015.09.24. 13:56

Bocsánatot kell kérnie Mohácsi László jobbikos képviselőnek a cigányságot illető szavaiért

Debrecen - A cigányokra tett kijelentéséért perelték be a politikust.

Debrecen - A cigányokra tett kijelentéséért perelték be a politikust.Sérelemdíj megfizetésére és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék Mohácsi Lászlót, a Jobbik megyei önkormányzati képviselőjét, amiért az áprilisi közgyűlésen felszólalásában azt mondta, ha Orbán Viktor kormányfő szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor „lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”.

Az ominózus mondat némi finomítással került az ülés jegyzőkönyvébe, lapunk tudósítója viszont szó szerint idézte cikkében. A képviselő másnap közleményt adott ki, amiben azt írta, rosszul fogalmazott, és bocsánatot kért „a rendkívül rossz szóhasználatért.”

Egy – a határozat indoklása szerint – magát a roma közösség tagjának tartó magánszemély indított polgári pert a képviselő ellen; a csütörtöki döntés értelmében Mohácsi Lászlónak százezer forintot (és kamatait), valamint 30 ezer forintos perköltséget kell a felperes számára megfizetnie, valamint a Hajdú-Bihari Naplóban 15 napon belül hirdetésként feladott nyilvános bocsánatkéréssel elégtételt adnia.

Dr. Tóth Endre Tamás bíró szerint az alperes elkövette az emberi méltóság megsértését, becsületsértést, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát is megszegte. Kiemelte: az alperes egy országos politikai párt tagjaként, nyilvános fórumon tette a kijelentését, illetve helyi szinten magas pozíciót betöltő, azon szerepében eljáró személyként fokozottan figyelnie kell véleménye megfogalmazására.

Az ítélet nem jogerős, az ellen annak kézbesítésétől számított 15 napon belül élhetnek fellebbezéssel a felek.

HBN​


Debrecen – Mohácsi László, jobbikos megyei önkormányzati képviselő közleményt adott ki, melyben azt írja: rosszul fogalmaztam egy Hajdúhadházról szóló előterjesztés kapcsán a megyei közgyűlés pénteki ülésén.


Hajdú-Bihar – A Hajdúhadházon található cigánygettó rögvalósága szinte harmadik világbeli állapot, országos probléma. Ha Orbán Viktor miniszterelnök szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor „lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak” – mondta Mohácsi László, a Jobbik képviselője a megyei közgyűlés pénteki ülésén, amikor a megújult hajdúhadházi szociális rendszerről szóló előterjesztést tárgyalták.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában