Helyi közélet

2015.08.25. 14:40

Bombával fenyegette a bíróságot, cserébe kapott másfél évet

Debrecen - A Debreceni Járásbíróság a mai napon bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki telefonon bombariadóval fenyegette meg a Debreceni Törvényszék és a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség épületét.

Debrecen - A Debreceni Járásbíróság a mai napon bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki telefonon bombariadóval fenyegette meg a Debreceni Törvényszék és a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség épületét.A vád közveszéllyel fenyegetés bűntette, amely alapján K. Gézát másfél év börtönbüntetésre ítélték, a büntetést végrehajtását pedig három évnyi próbaidőre felfüggesztették. Emellett a vádlottat a bíróság kötelezte az eljárás során felmerült 119.510 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bizonyítási eljárás lefolytatását követően – az igazságügyi szakértői vélemények és a tanúk vallomásai alapján, a vádlott tagadásával szemben, mely szerint nem ő telefonált, hogy bomba fog robbanni a bíróság épületében - a bíróság bizonyítottnak találta a vádirati tényállásban foglaltakat.

K. Géza 2014. május 15-én Debrecenben, egy Faraktár utcai nyilvános telefonfülkéből felhívta a Miskolci Segélyhívó Központot. Az operátortól azt kérte, hogy kapcsolja neki a Debreceni Rendőrkapitányságot, az operátor azonban szerette volna megtudni tőle, hogy milyen ügyben kéri a rendőrséget. A vádlott erre azt felelte: “13.00 órakor bomba fog robbanni a Széchenyi utca 9. szám alatt, a bíróságon”. A férfi ezek után letette a telefont és elhagyta a helyszínt. A vádlott fenyegető bejelentése alapján ki kellett üríteni a Széchenyi utcai épületet, ahol a Debreceni Törvényszék és a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség működik. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központja teljes létszámmal kivonult, lezárta és átvizsgálta az épületet. A rendőrök nem találtak bombát az épületben, a fenyegetés valótlannak bizonyult.

A Debreceni Járásbíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többször volt büntetve, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott egészségi állapotát, illetve az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott - aki az eljárás során végig következetesen tagadta a bűnösségét – és védője fellebezést jelentettek be, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában