Helyi közélet

2015.07.03. 12:10

Élénk a forgalom az ártándi határátkelőn, de nem csak a menekültek miatt

Biharkeresztes – A bihari településekről Nagyváradra ingázók, a Románia és Magyarország közötti bevásárlóturizmus, illetve az idegenforgalom befolyásolja leginkább az ártándi határátkelő napi személyforgalmát - mondta el portálunknak dr. Péter Sándor alezredes, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetője.

Biharkeresztes – A bihari településekről Nagyváradra ingázók, a Románia és Magyarország közötti bevásárlóturizmus, illetve az idegenforgalom befolyásolja leginkább az ártándi határátkelő napi személyforgalmát - mondta el portálunknak dr. Péter Sándor alezredes, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetője.

Kifejtette: az üzemanyagárak kiegyenlítődésével a benzinturizmus mára megszűnt, akár csak a cigarettacsempészet. A bevásárlóturizmus viszont virágzik, sőt, a keleti szomszédunknál június elsejétől hatályos élelmiszeráfa-csökkenéssel (9 százalékra vitték le) érezhetően új lendületet vett. Hozzátette, a nyári idegenforgalmi szezon beköszöntével a határforgalom további növekedésével lehet számolni, sőt, télen is érzékelhető, hogy mind népszerűbbek a romániai sípályák.

Hangsúlyozta, ünnepek idején és a nyári idegenforgalmi szezonban akár 15-20 ezren is átlépik a határt 24 óra alatt Ártándnál. Tavaly az augusztus 20-ai ünnepet megelőző egyik napon azonban még ennél is többen, közel 40 ezer személy utazott át Ártándon.

A határőrszimat nem nélkülözhető

Évről évre növekszik a teherforgalom Ártándnál. Ma viszont lényegesen több kamiont tudnak átléptetni, mint 15, vagy 20 évvel ezelőtt. Ebben jelentős szerepet játszik hazánk és Románia uniós tagsága - ismertette kérdésünkre dr. Péter Sándor alezredes, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. - 1993-ban, éppen Biharkeresztesen írta alá a magyar és román határőrség két parancsnoka azt az egyezményt, amely az akkori kaotikus forgalmi helyzet megoldása érdekében született: eszerint óránként legalább 25 kamiont kellett átléptetni mindkét irányba. Azóta az uniós és a nem uniós állampolgárok eltérő ellenőrzés alá esnek, ez adott lehetőséget arra, hogy növeljük az átléptetések számát. Így ma 80, de akár 90 teherjármű is átkelhet a határon óránként - magyarázta. A szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig érvényes kamionstop előtt és után legerősebb a forgalom, ilyenkor 3000-3500, de a kevésbé forgalmas keddi és szerdai napokon is 1500-2000 teherjármű halad át.

- A személyforgalomban május végéig 1 millió 600 ezer utas lépett át, s a legforgalmasabb hónapok még előttünk állnak. Ha a tendencia marad, akárcsak 2014-ben, idén is 4 millió feletti utasforgalommal számolhatunk - összegzett az alezredes.

A migránsok adnak munkát

A zöldhatáron szerzett tapasztalataikról azt mondta, a korábban jellemző csempészés megszűnt, ma szinte kizárólag illegális migráció miatt kell intézkedni. Ezek teszik ki a határon regisztrált szabálysértéseknek egyik, míg a határellenőrzés során kiszűrt szabálysértések a másik felét. - A legtöbb illegális határátlépést a vasút mentén, illetve annak környezetében észleltük. Ettől függetlenül szükség van a közúti átkelőnél szolgálatot teljesítő kollégák leleményességére is. Emlékezetes eset volt, amikor egy útlevélkezelő arra figyelt fel, hogy egy utas bő szoknyája mozog. Amikor megkérték, hogy szálljon ki az autóból, kiderült, egy gyermek lapult a ruhanemű alatt - idézte fel.

A legtöbb határsértő romániai menekülttáborokból, főként Temesvárról érkezik. Jellemzően afgánok, szírek, pakisztániak. De akadnak moldávok, grúzok és más nemzetiségűek is. A határsértők gyakran személyi okmányokkal sem rendelkeznek. Az emiatt elfogott személyeket előállítják, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltségen enni és inni, ha kell, orvosi ellátást kapnak. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárás indul, amelyet a kirendeltség és a főkapitányság idegenrendészeti osztálya folytat le. Ha szükséges, idegenrendészeti őrizetbe kerülnek. Ha nem kérnek menekült státuszt, akkor kitoloncolással visszaadják őket a román határrendőröknek, ha igen, a kérelem elbírálásáig - amelyet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal végez - a rendőrségi idegenrendészeti eljárást felfüggesztik, és az ország különböző részein található őrzött szállásokra szállítják őket - magyarázta. Ha kísérő nélküli gyermeket fognak el, eseti ügygondnokot rendelnek ki mellé. Családok esetében ugyanakkor nem választják el a gyerekeket az édesanyjuktól.

Mint arról a határon készült riportunkban beszámoltunk, összesen 83 személyt tartóztattak fel tiltott határátlépés miatt a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén az év első öt hónapjában. Közülük 67 befelé, 16 személy pedig a schengeni zónából kifelé tartott. - Más külső schengeni határállomásokkal összevetve elenyésző az itt regisztrált határsértések száma, különösen, ha a szerbiai határszakasszal vetjük össze, viszont az ukrán szakasz adataihoz képest valamivel magasabb - fejtette ki.

Folyamatos kapcsolatban

Abban, hogy a kirendeltség számai kedvezőek, szerepet játszik az eredményes együttműködés a román határrendészekkel. Ha a stabil hőkamera képein mozgást észlelnek a határ román oldalán, rögtön kapcsolatba lépnek a társszervvel, ők intézkednek. Június 18-án ők fogtak el a zöldhatár túloldalán öt szír migránst.

Az utazóknak a határon átkelve mindkét irányban egyszer kell megállniuk, és a magyar-román közös ellenőrzés után haladhatnak tovább, többnyire várakozásmentesen. - Havonta legalább egy alkalommal találkozom a román kollégámmal, Dorin Popával, akivel egyébként ugyanakkor, 1986-ban kezdtük a szolgálatot, mindketten útlevélkezelőként. Több éve már annak is, hogy magyar és román határrendészek közösen végzik az útlevelek ellenőrzését, és egyre többször vegyespárok járőröznek a zöldhatáron. Ezt az együttműködést egy schengeni ellenőrzés alkalmával - ahol azt vizsgálták, mennyire felel meg hazánk az emiatt támasztott elvárásoknak - példaértékűként ajánlották más határszakaszok figyelmébe - zárta az alezredes.

HBN-SZZSL


Érvényes okmány kell!

A határon a Magyarország és Románia közti idegenforgalmi fellendülést is érzékelik. - Hétvégente megugrik a hazánkból a Nagyvárad-közeli Félixfürdőre, illetve a szomszédos országból főként Hajdúszoboszlóra tartó fürdőturisták száma. Emellett tavaly azt tapasztaltuk, hogy a Fekete-tengerre tartó fehérorosz turistabuszok Ukrajnát elkerülve Lengyelországon és Magyarországon keresztül érik a fekete-tengeri üdülőhelyeket. Erre számítunk az idén is - fogalmazott dr. Péter Sándor alezredes.

Hozzátette, mindig vannak olyan magyar állampolgárok, akik úgy indulnak el Románia felé, hogy nem viszik magukkal a személyi igazolványukat, esetleg lejárt okmánnyal szeretnének kilépni az országból. - Kellemetlen az útlevélkezelőknek is, ha emiatt kell visszafordítaniuk valakit, főleg, ha messzebbről érkezik. Ártánd a külső schengeni határon fekszik, ezért érvényes személyi okmányra (útlevélre vagy személyi igazolványra) van szükség. Emellett ideiglenes személyi igazolvánnyal is át lehet lépni Romániába, de az okmányirodában kapott A4-es alapú papírral - ami azt igazolja, hogy az igazolvány készítése folyamatban van - nem lehet.


Ártánd, Biharkeresztes - Május végéig két embercsempészt fogtak el a közúti határátkelőnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában