Helyi közélet

2015.05.22. 17:10

Értéknövelés szüret után

Debrecen - A posztharveszt kutatások hazai és nemzetközi eredményeit mutatták be a Debreceni Egyetem agrárkarának részvételével szervezett konferencián.

Debrecen - A posztharveszt kutatások hazai és nemzetközi eredményeit mutatták be a Debreceni Egyetem agrárkarának részvételével szervezett konferencián.

A posztharveszt tevékenység azokat a technológiai, marketing műveleteket és folyamatokat, valamint logisztikai tevékenységeket jelenti, amíg a nyersanyag eljut fogyasztóhoz. Sikeres megvalósításának legfontosabb feltétele a megfelelő minőségű nyersanyag előállítása.

- Nagyon fontos szegmens ez a terület, hiszen a modern kertészetben a termék előállítása nem ér véget a szántóföldön, a gyümölcsösben. Szállítás, raktározás, marketing mind a hozzáadott értéket növeli. Nemzetközi konferenciánknak célja az is, hogy mindezeket megismertessük a hallgatóinkkal, a gyakorlati képzésünket fejlesztve, a vállalkozásokkal szorosabbra fűzzük a kapcsolatot - mondta a rendezvény megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi Kar dékánhelyettese.

A „Posztharveszt technikák a modern kertészetben” című nemzetközi konferenciának a Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza adott helyszínt csütörtökön. A külföldi és hazai szakembereknek, zöldség- és gyümölcstermelőknek, valamint egyetemi hallgatóknak rendezett tanácskozást több szakmai szervezettel együttműködve rendezte meg a Debreceni Egyetem.

- Víz- és energiatakarékos, környezetbarát termékelőállítás a kar jelmondata. Ma a megtermelt termék 40 százalékban elvész. A posztharveszt egy hiány az oktatásban, a kutatásban, pedig a termelő szférát, a biológusokat, a logisztikusokat és a fizikusokat egyaránt érinti. Együttesen kell foglalkozni vele, mint a kaliforniai egyetemen, ahol intenzív posztgraduális kurzusokat szerveznek annak érdekében, hogy az országban a mezőgazdaság által megtermelt veszteséget csökkenteni tudják – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Komlósi István dékán.

A konferencián Sirichai Kanlayanarat, az ISHS elnökségi tagja, a Mongkut’s Műszaki Egyetem tanszékvezető professzora adott előadásában nemzetközi kitekintést a posztharveszt változó trendjeiről, jövőbeni kilátásairól.

- Több gyümölcsre és zöldségre van igény az egészség érdekében. A termelőknek a fogyasztói igényeknek megfelelő új fajtákra van szükségük, azért, hogy versenyképesek maradjanak a nemzetközi piacon. A biológiai folyamatok jobb megismerése lehetővé teszi az új növényfajták gyorsabb nemesítését, ami számtalan további lehetőségnek nyit kaput – hangsúlyozta a professzor.

Gonda István, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa a hazai termelés és a posztharveszt összefüggéseit elemezte. Rámutatott: az értékteremtő termesztésnek elengedhetetlen részesévé kell, hogy váljon az értékmegőrzés és -növelés különböző technikái, technológiái, hiszen a gyümölcstermesztés eredményessége múlik rajta.

A nemzetközi konferencián, amelyre nemcsak az ország minden tájegységéről, hanem a külföldről is érkeztek résztvevők, a szakterület számos, világszerte ismert szakemberei tizenöt előadásban mutatták be a zöldség és gyümölcs áruvá alakításának újdonságait, a betakarítást követő technológiai lehetőségek gyakorlati eredményeit és jövőbeni kilátásait.

A rendezvény zárásaként a résztvevők Derecskén meglátogatták az ország egyik legjobban felszerelt válogató és csomagoló központját, valamint naturalma készítő üzemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában