Helyi közélet

2015.04.04. 18:18

Tudjuk, hol nyaral idén nyáron!

Budapest - A januári utazásfoglalások alapján Görögországban fog nyaralni a legtöbb magyar.

Budapest - A januári utazásfoglalások alapján Görögországban fog nyaralni a legtöbb magyar.

Idén Görögország, Törökország, Bulgária, Tunézia, Egyiptom és Horvátország a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok. A StartUtazas.hu több mint 3 ezer foglalás alapján készült – nem reprezentatív – felmérés szerint a hat legnépszerűbb országba megy a magyarok 85 százaléka, sőt az első három országban nyaral a magyarok kétharmada. A tavalyi évhez képest legérdekesebb változás, hogy Egyiptom ismét felkerült az utazási térképre. Érdekesség, hogy míg 2014-ben főként párok, idén már családok is utaznak a piramisok országába. Ez is mutatja, hogy az országot ma már biztonságosnak tekintik a nyaralók. Jó hír a nyaralóknak, hogy szinte az összes országban csökkentek a nyaralás költségei. Törökországban és Görögországban csak kismértékű volt az árcsökkenés, ám Bulgáriában és Tunéziában több mint hat százalékkal estek az utazási árak. Egyedül Egyiptomban tapasztalható jelentős áremelkedés. Tavaly a biztonsági kockázatok miatt még ingyen sem akartak az emberek a Vörös-tenger partjára utazni, most, a növekvő kereslet miatt több mint 50 százalékkal nőttek az utazás költségei.

Az első helyezett

Görögország első helyét a népszerűségi listán csak a két évvel ezelőtti görög válság ingatta meg időlegesen. Nem lehet azonban általános érvényű mintákat találni sem a nyaralás értékére, sem arra, kik választják a nyaralás célpontjának, milyen céllal az országot. Rengetegen mennek Észak-Görögországba szárazföldi egyéni vagy buszos utazással, illetve a szigetekre charterrel. Egy biztos, ha Magyarországról hárman tengerpartra indulnak, egyikük (34,1 százalék) Görögország felé veszi az irányt.

Itt hagyjuk a legtöbb pénzt

Törökország végzett a második helyen, ha az utasok számát (22 százalék) vesszük alapul, de messze az első helyre kerül, amikor a rangsorolás alapja a nyaralásokra költött összeg. Törökországban csak (98 százalék felett) all inclusive ellátásos, 4 és 5 csillagos szállodákban foglaltak utat a magyar utasok a 2015-ös nyaralási szezonra. A legtöbb esetben 3 és 4 fős családok utaznak nagyobb gyerekekkel.

Szép is, olcsó is, jó is

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Bulgária a nyaralás szempontjából igazán fontos szép-olcsó-jó hármasából az egyik legjobb keveréket kínálja. Igazi családi nyaralóhely, az idei tapasztalatok alapján átlagban négy fő, két felnőtt és két gyerek utazik valamelyik Fekete-tenger melléki városba. Bulgária abból a szempontból is különleges, hogy közel azonos arányban vásároltak egyéni utazásos nyaralásokat, mint charterrepülős utakat.

A kisgyerekesek paradicsoma

Minden 12. utas idén Tunéziában fogja tölteni a szabadságot. A negyedik helyen végző ország egyértelműen a családi nyaralásra teremtetett: a lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartokon a kisebb gyermekek is biztonsággal pancsolhatnak.

Ötször annyi magyar

Tavaly a labilis belpolitikai körülmények miatt Egyiptom csak a 8. helyen állt a rangsorban, az idénre azonban ismét visszatért a korábban mindig is elfoglalt helyére. Az idén ötször annyi magyar utazik majd Egyiptomba a nyáron, mint egy évvel korábban. Egyiptom igazi egzotikus úti cél, az egyik legszebb tengerparttal, ami itthonról öt óra repülési időn belül elérhető, Nem is csoda, hogy az élmezőnyben Egyiptom esetében a legmagasabb az egy főre eső ár. Egyiptomban túlnyomó részben 5*-os, all inclusive ellátású szállodákra volt igény a januári időszakban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában