Helyi közélet

2015.04.16. 16:35

Már készülnek az Iszlám Állam ellen

Debrecen - A katonai középiskolába látogatott el dr. Benkő Tibor vezérezredes, aki Magyarország iraki szerepvállalásáról is beszélt lapunknak.

Debrecen - A katonai középiskolába látogatott el dr. Benkő Tibor vezérezredes, aki Magyarország iraki szerepvállalásáról is beszélt lapunknak.

Több helyszínen, így a hajdúhadházi kiképző bázison is megkezdődött azoknak a katonáknak a kiképzése, akik részt vesznek majd az Iszlám Állam elleni közdelemben - mondta el kérdésünkre dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtökön Debrecenben. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatójának a meghívására érkezett főtiszt a részletekről ennél többet nem árult el, de hozzátette, minden ilyen misszió a többitől eltérő felkészülést igényel, így ez is különbözik az eddigiektől. Megerősítette, hogy a 150 főnyi kontingens jelentős hányadát a debreceni 5. Bocskai István Lövészdandár katonái adják majd.

Hivatása a védelem

Egy katonának sohasem a politika szemszögéből kell közeledni az ilyen feladatok felé, hiszen a politikusok döntése kötelező érvényű a honvédségre, melynek az a dolga, hogy a legjobban felkészítse, szerelje fel azokat, akik a misszióban részt vesznek - fejtette ki véleményét a vezérezredes a magyar szerepvállalásról. Hozzátette, a katonának hivatásánál fogva az emberi élet és értékek védelmét kell szolgálnia függetlenül attól, hogy a világ mely részén teszi ezt, s ott be kell avatkozni, ahol ezeket veszély fenyegeti.



Nem tagadta, a békefenntartás mindig is áldozattal jár, amire a 19. század óta minden időben van példa, de a katonai hivatás ezzel jár. Most is számítani lehet arra, hogy a magyar katonák veszélybe kerülnek, hiszen ezekben az esetekben vagy ki kell vívni a békét vagy meg kell tartani, s mindkettő magában hordozza a veszélyt.

Bemutatkoztak a növendékek

A vezérezredes debreceni látogatásával kapcsolatban megemlítette, hogy a katonai középiskola igazgatója Berkecz Gábor nagyon jó eredményekről számolt be neki a diákok felkészültségét ismertetve. Ezekről dr. Benkő Tibor személyesen is meggyőződött, amikor megtekintette a tanulók közelharc, kondicionális, alaki, valamint fegyverzettechnikai bemutatóját, illetve a műhelytermekben megtekintette az elektronikai szakképzést. A nap során a vezérezredes elismeréseket adott át a növendékeknek, majd előadást tartott és válaszolt a diákok kérdéseire is.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában