Helyi közélet

2015.04.24. 14:49

Lezárul a fejlesztési időszak

Hajdú-Bihar - Kilenc napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők a megyei közgyűlésben pénteken.

Hajdú-Bihar - Kilenc napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők a megyei közgyűlésben pénteken.Dr. Dobi Csaba személyében április 1-től új jegyzője van a megyei önkormányzatnak. Dr. Dobi Csaba korábban a debreceni polgármesteri hivatal jogi osztályán segítette a képviselő-testület és a bizottságok munkáját, illetve uniós projektek menedzselésében, a hivatali minőségirányítási rendszer létrehozásában és fenntartásában is részt vett. A korábbi jegyző munkaviszony megszűnt, ezért írt ki pályázatot az önkormányzat.



Bankkal, civilekkel

A megyei önkormányzat területfejlesztési feladataiban és a feladatellátásában bekövetkezett jelentős változás szükségessé teszi, hogy stabil kapcsolatrendszert építsen ki a területfejlesztés és –rendezés valamennyi szereplőjével, ezért partnerségi megállapodást kötött az OTP Bank Nyrt.-vel – indokolták a második előterjesztésben. A megállapodás, amit egyhangúlag elfogadtak, várhatóan elősegíti a megye versenyképességének és piacra jutási esélyének növelését, a térségben működő önkormányzatok, kis- és középvállalkozások fejlődésének és megerősödésének közös támogatását, valamint hozzájárul az uniós fejlesztési források minél szélesebb körű és hatékony felhasználásához.

A megállapodásban szerepel, hogy a bank a megyében EU–támogatással megvalósuló fejlesztésekhez 2014. és 2020. között – amennyiben a hitelbírálat alapján így ítéli – hitelforrást biztosít. A megyei önkormányzat önként vállalt feladatai között szerepel a társadalmi és civil szervezetekkel való együttműködés is, ennek előterjesztését is elfogadták.

Nehéz a lezárás

A képviselők pénteken elfogadták az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. 2014. évi szakmai és gazdálkodási tevékenységéről szóló beszámolót, valamint annak 2015. évi üzleti tervét. Az ügynökség ügyvezetője egyúttal a 2007-2013-as fejlesztési időszak zárásáról is tájékoztatta a képviselőket.

Az Észak-Alföldi Operatív Program végrehajtása során 321 milliárd forint állt a megye rendelkezésére, amelyből 35-36 milliárd „ragadt benn”. Mint azt Mező Ferenc ügyvezető kiemelte, ez nem végleges, csupán következménye annak, hogy a nehezebb projektek maradnak a végére, s hogy jelenleg fellebbezési időszak van, továbbá a hazai büdzséből származó előleg lehívásának ideje is változó, illetve vannak pályázatok, amelyektől céllal, de elálltak.

HBN–BB


Május közepéig lehet

– Célunk a 100 százalék közeli kifizetések elérése ebben az évben, minden eminensen összeállított projekt támogatást ér. Május 15-ig lehet kötelezettséget vállalni a szabad forrásokra, az azt követő zárás után pedig számítani az EU ellenőrzésére – hangsúlyozta Mező Ferenc ügyvezető.

Csige Tamás hajdúdorogi polgármester arról érdeklődött, vajon az eddig tartaléklistán lévő, egyeki és hajdúdorogi gyűjtőutak fejlesztésére vonatkozó pályázatuk támogatási szerződésének megkötése mikorra várható? A szakember elmondta, a forrástáblára nem lát rá, de amint megérkezik a döntésről szóló értesítő, jelezni fogja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában