Helyi közélet

2015.04.20. 16:46

Klimax: nem mindenért a hormon felelős

Debrecen - A menopauzában lévő nőknek számos nagy változással kell szembenézniük.

Debrecen - A menopauzában lévő nőknek számos nagy változással kell szembenézniük.A hölgyek szervezete jelentősen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán, ami a nemi hormonrendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változásának köszönhető. A menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel járhat. A változó kor kísérőjelensége lehet alvászavar, hőhullám, illetve urogenitalis atrophia, azaz a húgyhólyag, a húgycső, a hüvely és a méhet belülről borító nyálkahártya elvékonyodása miatt hüvelyszárazság érzése, fájdalmas vizelés. Emellett különböző pszichés zavarok, súlyosabb esetben pedig akár depresszió is felléphet – tudtuk meg dr. Birinyi Lászlótól, a Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusától.

Csúcsosodó problémák

A kóros hangulatváltozásokért azonban nem tehető felelőssé csak a hormon; mint arra dr. Török Zsuzsa a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika pszichológusa rávilágított, ebben az életszakaszban lehet, időben egymáshoz nagyon közel, sok és nagy jelentőségű változás történik a nő életében, mely szintén kihatással van a lelkiállapotra.

– Jó esetben ebben az időszakban a gyerekek már önálló életet élnek, azonban ezt a hölgyek sokszor nehezen dolgozzák fel. Kialakul az üres „fészek szindróma”: a rutin, hogy minden a gyerekek körül forog, egyszer csak megszűnik. A hölgyek úgy érzik kimaradnak a gyerekeik életéből, a számukra fontos szálak gyengülnek. Ez egy hosszú ideig tartó elszakadási folyamat, melyet egyesek nehezen élnek meg – mondta a pszichológus. Ugyanakkor ott vannak az idős családtagok is, akik esetleg gondozásra szorulnak, de korunkban egy 50 éves nőnek még dolgoznia kell, s még ha szeretne is, nem biztos, hogy lehetősége adódik az ápolásra. Ez szintén belső feszültséget okozhat, nem beszélve arról, hogy ebben az életszakaszban sorozatos és időben egymáshoz közel családi veszteségek, halálesetek is érhetik őket.

A depresszió melegágya

Nagyanyáinkat még nem foglalkoztatta az öregedés kérdése, most azonban olyan testközpontú világot élünk, ahol a média is azt sulykolja belénk, hogy tűnjünk minél fiatalabbnak, egészségesebbnek. Ennek nem mindenki tud megfelelni; például egy klimaxos nő, aki a hormonváltozások miatt esetleg túlsúlyossá válik. – Az elmúlt évtizedekben a külsőségek felértékelődtek. A szépségből, fittségből lassan veszíteni, vagy mindig azt érezni, hogy a többiekhez képest alulmaradunk, a depresszió egyik legjobb melegágya – nyomatékosította a szakember.

A pszichológus tapasztalatai szerint ebben az életszakaszban rengeteg házasság is megromlik, melyet szintén traumaként él meg az ember. Lehet, hogy korábban sem volt problémamentes a kapcsolat, de akkor a szülők nem erre koncentráltak, hanem gyerekekre, ám azok hiánya, s a sok-sok változás miatt ekkor tör a felszínre. – Ne felejtsük el, hogy a menopauza időszakában az ösztrogéntermelés csökkenése miatt szexuális funkciózavarok is előfordulhatnak, s ahol a partnerkapcsolat nem olyan minőségű, hogy erről beszéljenek és közösen megoldják, sajnos még több konfliktushelyzet adódik – hangsúlyozta dr. Török Zsuzsa.

Az sem mindegy, hogy a változó korban lévő nő már megszülte azokat a gyerekeket akikre mindig is vágyott, vagy nem. Utóbbiakat még jobban megviselheti ez az időszak, hiszen ekkor végérvényesen le kell mondani a gyermekáldásról.

Új kapuk nyílnak

Az említett okok miatt a menopauzában szenvedő nőkkel tehát mindenképp toleránsabbnak kell lennie a környezetüknek. – Teremtsünk helyet és időt ezen nők számára, hogy megfogalmazhassák miért feszültek, levertek, mivel ezeknek a belső feszítő érzéseknek a kimondása mérhetően segítséget jelent. Az érzelmi támogatás is fontos, jelezzük akár szavakkal, akár tettekkel, hogy a sok-sok változás ellenére, a hölgy és közöttünk lévő kapcsolat erős – tanácsolta a pszichológus. Hozzátette: a nők pedig ne csak a várandóságra, de a menopauzára is készüljenek fel! Ebben a témában is számos tájékoztató könyvet lehet találni, amikbe érdemes egy kicsit belemerülni. Továbbá ebben az életszakaszban is jó szolgálatot tehet a humor, ami oly sok szituációban átsegíti az embert.

– Egy átlag magyar nő 78 évet él. Tehát egy 50-60 éves hölgy nem öreg! Ha mentálisan is erre trenírozza magát a szebbik nem, talán könnyebben élik meg ezt az időszakot. Gondoljanak arra, hogy ahol egy kapu bezárul, ott egy újabb kinyílik – véli a pszichológus.


Létezik-e férfi klimax

Bár a középkorú férfiaknál hormonális változás nem történik, a szakemberek szerint mégis létezik férfi klimax, hiszen a társadalmi és családi szerepek ugyanúgy változnak mint a nőknél, mely az erősebb nemet is megviselheti.

– Tudjuk, hogy a férfiaknál létezik az úgynevezett Couvade-szindróma: a várandós feleség mellett a férjnek is terhességgel együtt járó ( reggeli rosszullét, fáradékonyság ) tünetek jelentkeznek. Ennek oka, hogy annyira ráhangolódik a párja szubjektív problémáira, hogy testi tüneteket produkál. Ennek mentén a változó nő problémáira való ráhangolódás is előfordulhat, hangulatingadozás, testi fáradékonyság alakulhat ki a férfiaknál is – véli dr. Török Zsuzsa.


Megbújó depresszió

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán évekkel ezelőtt végeztek egy depresszió vizsgálatot, melyből meglepő adatok derültek ki. A járóbeteg csoportban, vagyis azok a nők akik panaszmentesen (pl. rákszűrésre) érkeztek a klinikára, 12 százaléka igazoltan depressziós, melyből 6 százalék súlyos.

Azok közül, akik panasszal (pl. nőgyógyászati fertőzés) érkeztek a intézetbe, 13 százalékuk enyhe, vagy közepes, míg 4,6 százalékuk súlyos depresszióban szenvedett.

A klinikába különböző nőgyógyászati beavatkozás kapcsán ( pl. méhkaparás ) érkezett páciensek 12,9 százaléka depressziós, 5 százaléka súlyos. Nagyobb műtétre ( pl. méheltávolításra) váró nők 8,7 százaléka, a beavatkozás után 18 százaléka volt depressziós.


Megtévesztő eredmények

A változó korban lévő nők tüneteinek jelentős részét hormonpótlással lehet enyhíteni – nyomatékosította dr. Birinyi László, hozzátéve: megtévesztő az az amerikai tanulmány, mely szerint a hormonpótlás hatására az emlődaganat, a tromboembóliás szövődmények, s a stroke valószínűsége megsokszorozódik. Az tény azonban, hogy nem ártalmatlan kezelésről van szó. Mint azt az egyetemi adjunktus elmondta, az angolszász vizsgálatba olyan egyéneket is belevettek, akiknek épp a kockázat miatt, a magyar orvosok semmilyen körülmények között nem adnak hormont. – A hazai orvoslás nem az angolszász, hanem a porosz iskolát képviseli, vagyis akinek korábban trombózisa vagy anyai ágon petefészek/emlődaganata volt, aki dohányzik, túlsúlyos, vagy elmúlt 65 éves nem adunk hormont – húzta alá a szakember. Ebbe a tanulmányba az említett rizikófaktorral rendelkező nőket is belevettek, így jöhetett ki ez az eredmény – fűzte hozzá. Tehát a hormonpótlásnak nincs ilyen mértékű egészségkárosító hatása, hiszen csak a hiányállapot megszüntetéséről van szó. – A kezelést természetesen csak erős tünetek esetén alkalmazzuk és mindenkinél egyénre szabottan – hangsúlyozta dr. Birinyi László.


A változó korban lévő magyar nők 14,5 százaléka depressziós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában