Helyi közélet

2015.04.28. 07:37

Ismét benépesülhet a Hatvani-kollégium

Debrecen - Megoldódhat az évek óta üresen álló Petőfi téri volt kollégium hasznosítási problémája.

Debrecen - Megoldódhat az évek óta üresen álló Petőfi téri volt kollégium hasznosítási problémája.

Egy a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint az önkormányzat határozatlan időre, ingyenesen átadná a tulajdonában lévő Petőfi tér 8. szám alatti egykori Hatvani István Kollégium több mint 1500 négyzetméter nagyságú épületét a görög katolikus egyháznak. Egyébként a szomszédos, volt Debrecen Hotel egy kisebb önkormányzati részét is kérik a katolikusok.

Hajdúdorogi Metropólia

A volt kollégium 2009. óta üresen áll. Az önkormányzat árulja, de eddig nem akadt rá komoly vevő. A Dehusz rövid ideig oktatási célra használta az épületet. A görög katolikus egyház ingatlan iránti érdeklődése a közelmúltra datálható, amikor a Hajdúdorogi Metropólia (Hajdúdorogi Főegyházmegyét) képviseletében, a metropolita, kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Kocsis Fülöp egyebek mellett az írta, hogy Ferenc pápa 2015. március 20-án a Magyarországon élő bizánci katolikusok számára megalapította a Hajdúdorogi Metropóliát, melynek központjává Debrecent tette. Ezért a hajdúdorogi metropolita arra kéri a helyhatóságot, hogy az önkormányzati tulajdonú Petőfi tér 8. szám alatti ingatlant és a Petőfi tér 9. szám alatti ingatlan önkormányzati tulajdoni hányadát adja a Hajdúdorogi Metropóliának.

Az ingatlanokban egyebek mellett hivatalokat, irodákat, közösségi tereket működtetnének. Létrehoznának egy új kollégiumot is, amelyhez egyházi szakkönyvtárat biztosítanának, különös tekintettel a bizánci szellemiség sajátosságaira. A metropóliai hivatal kialakításával együtt történelmi levéltár kialakítását is tervezik.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában