Helyi közélet

2015.04.22. 16:43

Ahol egy karrier elkezdődhet

Debrecen - Sok fiatal fordult meg a hagyományos egyetemi állásbörzén.

Debrecen - Sok fiatal fordult meg a hagyományos egyetemi állásbörzén.Nyüzsgő „agórává” vált a Debreceni Egyetem díszudvara szerdán – reggel megnyílt az Állásbörze és Karriernap 2015 elnevezésű rendezvény. „Ez a tizenkilencedik állásbörze az egyetemen. Nem véletlen ez a szám, mint ahogyan a bővülő kiállítókör sem, hiszen a gazdasági szereplők számára is egyre fontosabb, hogy itt megjelenjenek, a hallgatókkal találkozzanak. Szerencsére intézményünk kiváló helyzetben van, hiszen több száz céggel ápol intenzív kapcsolatot” – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a megnyitón.

Óvatos nézelődés

Kilenc óra körül még viszonylag kevesen lézengtek a területen, a kiállító vállalatok, fejvadászcégek, egyéb szervezetek éppen az utolsó simításokat végezték standjaikon. Az „első fecskék” csak óvatosan kezdtek el beszivárogni a díszudvarra, s terepszemlét tartottak, milyen lehetőségeik vannak, majd ezt követően léptek oda egy-egy hostesshez – már ha nem a hostess tette meg ezt az első lépést.

A másodéves Kovács Krisztián és Simon Ádám kíváncsiságból látogattak el az állásbörzére, hogy felmérjék, milyen elhelyezkedési esélyeik lehetnek, miután végeznek a tanulmányaikkal. „Egyelőre a tudásomat szeretném fejleszteni. Leginkább a marketing-terület érdekel, de bármire nyitott vagyok” – árulta el Ádám, aki kereskedelem és marketing szakon tanul.

Az ÁllásStart Magyarország Kft. standjánál már a megnyitót követően is viszonylag sokan nézelődtek, illetve többen is regisztráltak, hogy utána átvehessék a cég tekintélyes, több száz oldalas kiadványát. Erről Kristóf Mária irodavezető árult el néhány dolgot: „Internetes kutakodás helyett kiadványunk többrétűen segítheti a hallgatókat. Diplomájuk vagy a cégek névsora szerint is megtalálhatják a számukra ideálisnak gondolt lehetőségeket, legyen az teljes állás, diákmunka, szakmai gyakorlat, ösztöndíj, de interjúra való felkészülésről, önéletrajz és motivációs levél írásáról is olvashatnak benne.

Fő a magabiztosság

Néhány óra elteltével újra visszatértünk a helyszínre, ahol addigra sokkal pezsgőbbé vált az élet, számos hallgató tolongott egy-egy standnál, a hostessek lendületesen és segítőkészen magyarázták, náluk mit találhat az érdeklődő. A pár éve kommunikáció szakon végzett Gábor hasznosnak vélte a börzét, de hozzátette, talán érdemes lenne néha nem kimondottan csak egyetemistáknak szervezni ilyesmit. „Természetesen kommunikációs és marketingmunkákat vállalnék szívesen, bár úgy érzem, a nyelvtudomásomat még csiszolnom kellene” – vallotta be.

A HVG standja előtt bőszen sisteregtek a tollak, az ott gyülekező fiatalok éppen regisztrációs lapokat töltöttek ki, de például a megyei kormányhivatal, a Lego, a National Instruments kirendeltsége előtt is sokan megálltak. A nemzetközi gazdálkodás szakon tanuló Eszter és Viktória érthető módon gazdasági területen keresgélt gyakorlati lehetőségeket, s egy-egy kiállító cégnél egészen jó dolgokat hallottak.

Az állásbörzére kilátogatóknak próbainterjúkon való részvételre is lehetőség nyílt. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó INT-Solution Üzleti Tanácsadó Kft. területi vezetője, Szilágyi-Bécsi Tímea szerint a legtöbben igen felkészültek az állásinterjúk terén. Mivel az interneten jól utána lehet nézni annak, mire kell figyelni, így általában inkább a gyakorlat, a magabiztosság hiánya lehet probléma.

HBN-VÉZS


Komoly kiállítói oldal

Az állásbörzén több mint 500 négyzetméteren közel 100 kiállító, 12 tanácsadó cég, 60 pályaorientációs szakember várta az érdeklődőket. A kiállítók között voltak multinacionális vállalatok, kis- és középvállalkozások, munkaerő-közvetítésre és -toborzásra szakosodott cégek, tanácsadók, nyelvtanítással foglalkozó, külföldi diákmunkákat, önkéntes programokat kínáló szervezetek és egyesületek egyaránt. Idén az egyetem fiatal szakemberei is bekapcsolódtak a munkába: a végzős pszichológus- és andragógus hallgatók önismerettel és pályaorientációval kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, de életvezetési és karrier-tanácsadásokat is adtak az érdeklődőknek.


Debrecen - A vidéki egyetemek legnagyobb állásbörzéjét rendezték meg április 22-én, szerdán a Debreceni Egyetem Díszudvarában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában