Idén is megtartották az egyetemi állásvadászatot

Idén is megtartották az egyetemi állásvadászatot
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A vidéki egyetemek legnagyobb állásbörzéjét rendezték meg április 22-én, szerdán a Debreceni Egyetem Díszudvarában.

Több mint négyezer regisztrált résztvevője volt a Debreceni Egyetem Állásbörzéjének, ahol csaknem száz kiállító, tizenkét tanácsadó cég és hatvan pályaorientációs szakember várta az érdeklődőket. A hallgatók megismerkedhettek az aktuális álláslehetőségekkel, emellett szakmai gyakorlati helyekre, gyakornoki és frissdiplomás programokra, vállalati és külföldi ösztöndíjakra is jelentkezhettek.

Évről évre bővülő kiállítói körrel, ezúttal már tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem az Állásbörzét, ami a vidéki felsőoktatási intézmények között a legnagyobb rendezvény.

– Egyetemünk nemcsak a tudományos utánpótlásképzést tartja fontos feladatának, hanem hogy a hallgatók a munkaerőpiacon hasznosítható ismereteket szerezzenek, melynek érdekében a Debreceni Egyetem több száz vállalattal és céggel tart fenn intenzív kapcsolatot – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Ebben az évben először az egyetem fiatal szakemberei is bekapcsolódtak a munkába: a végzős pszichológus- és andragógushallgatók önismerettel és pályaorientációval kapcsolatos kérdésekre válaszoltak az érdeklődőknek és karriertanácsokkal is szolgáltak a fiataloknak. Pásku Judit pszichológus, a Pszichológia Intézet oktatójának véleménye szerint nagy nyomás nehezedik az egyetemista korosztályra, amivel nehéz megküzdeniük.

– A fiatalok félnek attól, hogy életre szóló döntést kell meghozniuk. Egyfelől azt hallják, hogy mindent lehet, hatalmas a szabadság és a választási lehetőség, bármit csinálhatnak, de mégis döntéskényszerben vannak ebben az élethelyzetben – magyarázza a pszichológus.

Márkus Edina, az Andragógia Tanszék adjunktusa az álláskeresés előtt álló hallgatóknak azt tanácsolja, hogy úgy írjanak önéletrajzot, hogy az ne legyen hosszú és terjengős.

– Olyan információk legyenek benne, amelyek az adott céghez, pozícióhoz hasznosak, bele kell tudnunk élni magunkat az álláshirdető helyébe, végig kell gondolni, hogy arra a pozícióra az én életutamból, korábbi munkatapasztalataimból mi illik oda – ajánlja a szakember. Márkus Edina szerint a fiatalok nehezen kezelik azt a kérdést, amikor a várható bérigényről kérdezik őket.

– Az eletpalya.munka.hu oldalon több száz szakmán keresztül lehet rákeresni a keresetekre, reális képet nyújt az érdeklődőknek, amihez már lehet igazodni. Azt szoktam tanácsolni, hogy egy tól-ig összeget írjanak be a jelentkezők, mert azzal könnyebben be tudnak kerülni egy cég fizetési kategóriáiba, illetve az állásinterjún mindenképpen kérdezzék meg a béren kívüli juttatásokat – tette hozzá az adjunktus.

– unideb.hu –