Helyi közélet

2015.04.22. 16:06

A csillagtej útján

Debrecen - A Terepszemle Stúdió válasza a kérdésre, hogyan kerül madártej a Nagyerdőre.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió válasza a kérdésre, hogyan kerül madártej a Nagyerdőre.

Most nem kell a huncut unokák után kutakodni, akik nem ették meg a vasárnapi ebédet és a délutáni sétán akarják ennek nyomait eltüntetni. Inkább az avarban nézzünk körbe egy kicsit és hamar észrevehetjük a közönséges, de közelről nagyon mutatós kis növényt, a kónya sármát (Ornithogalum boucheanum). E növényt a német nyelvben csillagtejnek hívják, hazánkban pedig gyakran nevezik madártejnek is a virágok és a hártyás porzószálak opálosan tejfehér színére utalva.

Hol fehér, hol zöld

Talán ez az egyetlen növény, aminek pontos leírását a mai napig nem tudták véglegesíteni. Virágzata általában 8-15 virágból álló, de jó termőhelyeken akár 25 virágból is állhat. Lepelleveleit egyszer zöldnek írják le fehér szegéllyel, máskor fehérnek belül zöldes színezettel. Igazából mindegy is, zöld és fehér, csakúgy, mint az egész növény. A hatos szimmetriájú, hegyes csúcsú virágainak szépségét csak közelről vehetjük észre, hiszen az egész növény a zöldesszürke színezetével szinte elvész az aljnövényzetben, pedig olykor 30-40 centiméteresre is megnőhet. Hagymája a virághoz képest elég nagy, dióméretű.

Az egyébként mérgező hagyma főzés közben elveszti méregtartalmát, így a régi görögök ették is. Az arabok a mai napig fenntartják e szokást, gyakran ilyen hagymát visznek magukkal eleségül Mekkába menet.

Mindent a szemnek

A görög mitológiában az Ornithogalum egy görög pár egyetlen életben maradt gyermeke volt, akit mértéktelenül kényeztettek. Szülei halála után hamar elherdálta a ráhagyott kis örökséget, nélkülöznie kellett. Sosem tanult meg dolgozni a kenyeréért, így sínylődött, végül Apolló tejszínű virággá változtatta.

Természetesen azért senkinek nem ajánljuk, hogy nekiálljon gyűjteni, mert a szívre ható glikozid tartalma nagyjából megegyezik a gyöngyvirág hatóanyagaival, ami mint ismert, mérgező, így főzés ide, főzés oda, inkább csak gyönyörködjünk benne. A Nagyerdő parkerdei részén szinte mindenütt jelen van a sétányok mentén, de más parkok, bolygatott erdők alján is hamar megjelenik, április végén, május elején virágzik.

HBN–KI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában