Helyi közélet

2015.02.19. 11:19

Fertőtlenítenek, takarítanak

Debrecen - Az influenza ellen a gyakori takarítással igyekeznek védekezni a közlekedési cégek.

Debrecen - Az influenza ellen a gyakori takarítással igyekeznek védekezni a közlekedési cégek.Az Európai Unió tagországainak 80 százalékában van jelenleg influenzajárvány. Magyarországon, Hajdú-Biharban is sokan küzdenek ezekben a napokban lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel.

Szakemberek szerint nagy az esély a megfertőződésre a sokak által használt tömegközlekedési eszközökön. A Debrecenben a DKV számára naponta 125 buszt biztosító Inter Tan-Ker Zrt. elnök-vezérigazgatója Kossa György elmondta: a cég takarítással foglalkozó munkatársai a Határ úti telepen éjszaka dolgoznak.

Van, ahol a sofőr dolga

Napi feladatuk a kapaszkodók áttörlése. Az üléskárpitokat ipari tisztítóval hetente egyszer nedvesen takarítják. A buszok padlóját hetente háromszor mossák fel. Az influenzára tekintettel most kétnaponta plusztakarítást is végeznek, speciális baktérium és vírusirtó szerbe mártott ronggyal is letörlik a fogantyúkat, csöveket.

A Hajdú Volánt a közelmúltban magába olvasztó Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-től azt közölték, hogy buszaik belső takarítása a gépjárművezetők feladata, amelyet naponta megtesznek. A fertőtlenítés ebbe azonban nem tartozik bele. A cég illetékese szerint, tekintettel a gépkocsivezetők a vezetésen kívüli sok elfoglaltságára (például a jegyek értékesítésére, a bérletek ellenőrzésére) valamint a munka- és pihenőidőre vonatkozó szigorú jogszabályokra, további feladatokkal nem lehet őket terhelni. A napi szintű fertőtlenítés külső szolgáltatótól való megrendelése a régióban futó 1100 buszra tekintettel rendkívül nagy többletköltséggel járna, amire forrás hiányában nincs lehetőség – válaszolták.

A buszvezetők közül, aki kéri, kaphat a cég által finanszírozott ingyenes influenza elleni védőoltást.

A kapaszkodókat is

A MÁV-START Zrt. a szerelvények tisztítását elsősorban alvállalkozók igénybevételével mintegy hatvan fordulóállomáson előre meghatározott munkaterv és technológia szerint végzi és végezteti. A vonatokat naponta átlagosan kétszer-háromszor takarítják. A kapaszkodók nedves tisztítása minden alkalommal, a műbőr ülések tisztítószeres nedves törlése, a padló felmosása, továbbá a WC fertőtlenítése pedig naponta legalább egyszer megtörténik. A több műveletet tartalmazó tisztításokat kéthetente rendelik meg – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A MÁV-csoport évtizedek óta ingyenesen biztosítja munkavállalóinak az influenza elleni oltást.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában