Helyi közélet

2014.11.18. 10:41

A lombhullatók átka

Hajdú-Bihar - Tavasszal és ősszel égető kérdés a zöldhulladék sorsa.

Hajdú-Bihar - Tavasszal és ősszel égető kérdés a zöldhulladék sorsa.

Tavasszal főleg a metszésből származó gally, ősszel pedig a lehulló falevél ad munkát a kertes ingatlanokban, és egyben fejtörést is okozhat: a nagy mennyiségű zöldhulladékkal mi legyen? A falevelet lehet komposztálni, a gallyal tüzelni, illetve elszállítani ezeket.

A Hajdú-Bihar megye északi részén tevékenykedő hulladékgyűjtő és -hasznosító vállalat, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (HHG Kft.) a zöldhulladék elszállítását már megszervezte, a fekete és sárga fedelű kukák mellett megjelentek a barna fedelűek, amelyekben gyűjthetik a háztartások a zöldhulladékot, amit kéthetente, időszakosan elszállítanak, majd a Cégényi úti telepen komposztálnak. Mindenki a maga portája előtt sepri a faleveleket, a közfoglalkoztatottak a frekventáltabb tereken végzik el ezt a munkát.

Még így is előfordulhat, hogy valakinek többlete keletkezik, amit komposztálhat.

És ha több?

Már nem jellemző, de tavaszi és őszi időszakban látni olyat, hogy az ingatlantulajdonosok elégetik a felgyűlt avart. Hogy ez mennyire szabályos, arról a jegyzőknél érdeklődtünk.

Hajdúböszörményben a város azon ingatlanjain, ahol a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében biztosított a házhoz menő biohulladék gyűjtése, az ingatlantulajdonos az avart és a kerti hulladékot köteles a közszolgáltatás igénybevételével vagy helyben történő komposztálással hasznosítani. Égetni kizárólag a kórokozókkal vagy kártevőkkel fertőzött kerti hulladékot lehet, március 1-től május 15-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig terjedő időszakban, hétköznap 8-12, 14-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos - tájékoztatott a helyi rendeletről dr. Szathmári Anita aljegyző. Hozzátette, éppen most fogalmazzák a rendelet módosítását, így lehetséges, hogy az égetést még inkább szigorítják, vagy meg is szűnik, hogy illeszkedjen az országos, avarégetést tiltó rendelethez.

Berettyóújfaluban nincs szervezett levélgyűjtés, de indokolt és időszerű lenne - mondta dr. Ökrös Zoltán jegyző. Jövőkép szintjén felmerült már a lomtalanításhoz hasonló, rendszeres, házhoz menő gyűjtés, amire a szolgáltató kötelezettséget is vállalt.

- Háztól történő, elkülönített gyűjtést még nem végzünk, viszont a hulladékkezelő-telepen a zöldhulladékot, a faleveleket a lakosságtól ingyenesen vesszük át, majd komposztáljuk - tájékoztatott Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője. Mivel égetni ott sem szabad, marad egyelőre a házi komposztálás.

HBN-BB


Építési törmelék esetén

Építési, bontási hulladék esetére két lehetőséget kínálnak a szolgáltatók. Az egyik, hogy konténert tudnak kihelyezni, amibe a törmelék gyűjthető és azt ők elszállítják, előre egyeztetett időpontban. Hajdúböszörményben megkérdeztük, 17 ezer forint a költsége egy ilyen konténernek. Jobban megéri, ha több háztartás összefog, és megosztják a költségeket.

A másik, hogy maga az ingatlantulajdonos szállítja ki a hulladékkezelő-telepre a hulladékot, ahol lerakási díjat kell fizetnie. Ennek összege, ha egy átlagos utánfutót számolunk, 3 és 10 ezer forint között mozog (500 kilogramm törmeléket bruttó 4 ezer forint körül tudunk lerakni), azért, mert magas a lerakási adó, a szolgáltató tonnánként 6 ezer forint lerakási adót fizet.


Ha veszélyes..

Mi újság, ha például azbeszttartalmú pala kerül le a melléképületünkről? - érdeklődtünk. Sánta Krisztián divízióvezető (HHG Kft.) elmondta, hogy ma már minden ház bontásárólterv készül, ha a tervező nevesíti, hogy például azbeszttartalmú törmelék akad, akkor eleve csak olyan cég végezheti a bontást, amelynek az efféle veszélyes anyagok kezelésére engedélye van. Ha netán saját háztartásunkban felmerül a gyanú, hogy veszélyes anyagot találunk, szintén olyan céget kell keresnünk, amelynek engedélye van annak elszállítására. Megyénkben van ilyen vállalkozás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában