Helyi közélet

2014.09.07. 13:49

„Mesél” a múltról a bojti Szasa

Debrecen, Bojt - Közelebb kerülhetünk a bevándorolt őskori népek kultúrájához.

Debrecen, Bojt - Közelebb kerülhetünk a bevándorolt őskori népek kultúrájához.

Geofizikai módszerrel találtak őskori csontvázat a „Yamnaya Impact Project” szakemberei egy elpusztult kurgán (halomsír) alatt a hét elején. – A Bojt határában talált lelet két értelemben is fontos revelációval bír. Megtalálásának módja unikális a magyar régészet történetében, a sír pedig tudományos jelentőségű – hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Dani János, régészeti vezető elmondta, a csontvázat, annak keleti eredete és egyelőre nem meghatározható neme miatt Szasának keresztelték. – Úgy vélem, a talált csontváz egy fiatal férfi, a külföldi kollégák viszont azt gondolják, inkább egy maszkulin hölgy lehetett, de majd az antropológiai vizsgálatok pontosítják – fogalmazott. Mint mondta, a leletre Bojt keleti határában, az M4-es autópálya kisajátítási eljárás alatt lévő területén bukkantak. – A felfedezést irányítottan zajlott, és bár a temetkezés a felszíntől mindössze 90 centiméterre történt, a csontváz sértetlenül megmaradt az elmúlt 5 ezer évben. Hozzátette, ha a magnetoros vizsgálattal nem sikerült volna megtalálni az egykori kurgánt, az autópálya építése során az megsemmisült volna.

Az őskori sírban talált csontváz minden bizonnyal a 3. évezred elejéről származik, és az errefelé terjeszkedő Jamnaja-kultúra tagja lehetett. A régész azt mondta, a halottat a hátára fektetve temették el, talpát a sír aljára, karjait pedig a felsőtestére helyezték. – A jelek arra utalnak, hogy a medencéje alá bőrből készült párnát tettek, és valószínűleg alkalmazták a kultúrára jellemző vörös felfestést is – jegyezte meg. Az ásatásoknak köszönhetően fontos információkat tudhatunk meg a kelet-európai sztyeppékről bevándorolt őskori nép szokásairól.

HBN-SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában