Helyi közélet

2014.09.11. 07:31

Jegyzet: Új rend

<em>A World Trade Center ikertornyai és a Pentagon elleni támadások után a nyugati ember azt találgatta, milyen világot hoz számára a holnap?</em> Ratalics László jegyzete.

A World Trade Center ikertornyai és a Pentagon elleni támadások után a nyugati ember azt találgatta, milyen világot hoz számára a holnap? Ratalics László jegyzete.

Szoktatnia kell-e magát a gondolathoz, hogy ha nem muszáj, soha életében ne akarjon double-deckerre szállni Londonban, vonatjegyet váltani Madridban, lemenni a párizsi metróba, vagy turistabuszon körbejárni Rómát – mert esetleg a levegőbe röpíti valami vallási fundamentalista. Mert ez is benne volt a pakliban, legalábbis erősen tartottunk attól, hogy a merényletek nem mennek majd ritkaságszámba. Nem így lett, de igazából nem tudjuk, mennyi választott el ettől, hiszen a meghiúsított támadásokról csak nagyon ritkán jutott a felszínre olyan információ, amit a média nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági érdekek súlyos veszélyeztetése nélkül felhasználhatott.

A nyugati világ ma biztonságosabb hely, mint azt az amerikai támadás után sokan hitték, de a sérthetetlenség illúziójáért a privát szféránkkal fizetünk: a kémműholdak, lehallgató szoftverek, programozható harci robotok korában ma már legfeljebb az árnyékszéken trónolhatunk észrevétlen, de még ott is hallják-látják, amit telefonozunk, s akár egyetlen gombnyomással eltörölhetnek – a budival együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában