Helyi közélet

2014.08.28. 10:17

„Kincseket” rejtő tölgyerdő

Debrecen - A szarvasgomba ára az aranyéval vetekszik, a szakember szerint megyénkben is lehetnek nagyobb példányok.

Debrecen - A szarvasgomba ára az aranyéval vetekszik, a szakember szerint megyénkben is lehetnek nagyobb példányok.

Vizsgázott kutya, engedély a szedésre, a területre, gyűjtési napló – sorolta Virág József, gombaszakértő mi minden szükséges a szarvasgomba gyűjtéséhez. Ugyanis, mint elmondta, megyénkben is van a kuriózumnak számító gombából, csak a fent említettek, valamint kellő tudás nélkül nem lehet legálisan szedni.

Kukoricaillat

– Képzett keresőkutya hiányában esélyünk sincs szarvasgombát találni, hiába tudjuk, merre érdemes kutatni utána. Ezek a gombák a föld alatt nőnek (triflák), mi nem láthatjuk azokat, a kutya viszont érzi azt a jellegzetes, csemegekukoricára emlékeztető illatot – magyarázta a szakértő. Emlékeztetett, régebben disznó segítségével keresték a szarvasgombát, csakhogy a sertés gyakran el is fogyasztotta a talált „zsákmányt”, ezért álltak át a kutyával való keresésre. – A szarvasgomba szimbiózisban él a tölgyfa gyökerével, ott fejleszti ki a termőtestét. A kinézete a feketediófa terméséhez hasonlít, belső mintázata pedig az agyvelőhöz – ismertette.

Kiemelte, az illegális szarvasgombaszedők nagy károkat okoznak az erdészeteknek, mivel idő előtt, ásóval és kapával szedik ki a gombát, ezért az sérül. – A triflák szedését törvény szabályozza, de előfordul, valaki úgy hoz be hozzánk gombát, hogy nem tudja, mit is szedett le valójában. Nagyon nagy szerencséje van annak, aki mindenféle segítség nélkül talál szarvasgombát, ugyanakkor Hajdú-Bihar megyében is lehetnek a Jászságban nemrégiben talált szarvasgombához hasonló méretűek, sőt, akár nagyobbak is – szögezte le Virág József.

HBN-SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában