Helyi közélet

2014.06.23. 08:46

Vaskereszt és jugoszláv konyak

Debrecen - Az „átkosban” felértékelődött a használtcikk-piac közösségi szerepe.

Debrecen - Az „átkosban” felértékelődött a használtcikk-piac közösségi szerepe.

Zsibogó vagy egyszerűen csak „zsibi” – a szó évtizedekkel ezelőtt fogalom volt nem csak a debreceniek, de az ideérkezők körében is.

A Vágóhíd utcai használtcikk-piacra bárki kimehetett, leszurkolta a helypénzt, leterített a földre egy pokrócot, melyre kirakta eladásra szánt portékáját. Diákok kinőtt játékaikat, megunt holmijaikat egy kis zsebpénz reményében; bácsikák és nénikék a padlásról lehordott kacatokat, feleslegessé vált ruhadarabokat, esetleg az unokák által rájuk bízott, külföldről behozott cuccokat.

Szabadabban

Aztán ott voltak a nyugatra szakadt rokonoktól rendszeresen csomagot kapók, és a lengyel dolláros boltokból, a Pevexekből nagyobb tétel farmert, egyéb nyugati márkás ruhaneműt hazacsempésző ifjú „turisták”, akiknek a megrendelésen felüli készlete szintén a zsibin váltott gazdát.

Jól megfért az egymás melletti „gyékényeken” a háborús kitüntetés és régi pénz, illetve a Lee, Wrangler, Levi’s farmer és jugó konyak. Kicsit mindenki kereskedővé válhatott, ami jó előiskolát jelentett az isztambuli beszerző körutakhoz, melyek készletének egy része szintén a zsibiben landolt. Az volt a hely, ahol senki nem érezte a „szocializmus fojtogató légkörét”, ezért több volt, mint egyszerű piac.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában