Helyi közélet

2014.06.19. 10:45

Utcára a művészettel

Debrecen - Nemzetközileg elismert művek is érkeznek az idei kirakat kiállításra.

Debrecen - Nemzetközileg elismert művek is érkeznek az idei kirakat kiállításra.

Hol a nyomtatópatronok egy ódon háromlábú faszékre forrva válnak képzőművészeti alkotássá ott kezdődik a Neue Debreczenische Kunst (NDK) nevű csoport újító szándékú „harca” a szabályosnak tartottal szemben.

A csapat tagjai – Juhász Ernő, Dóczy Alpár, Antal Anita, Szarvák Antal, Koppányi Péter, Kővári Attila, Konya Ábel, Jahoda Réka, Orbázi Zoltán, Deák Anita – szabadon, kísérletezve alkotnak. Egyetlen hagyománnyá vált vezérelvük, hogy ünnepélyes keretek között témát, anyagot húznak egy kizárólag erre a célra rendszeresített anyagedényből. Ezt az elemet, – ami egy lábas füle, cserépdarab vagy bármi egyéb lehet – be kell építeniük egy művükbe.

Az NDK-tárlatok gyakorta az anyaegyesület, a Lyuhász Lyácint BT. zajzenei formáció koncertjeihez szervesen kapcsolódnak.

Teret találtak a művészetnek

A „művészképződmények” idén negyedik alkalommal szervezik meg a Kirakat Art Attack nevű programot a múzeumok éjszakáján. A kiállított alkotások mindegyike egyéni stílust tükröz.

– Azt tapasztaltuk, hogy nehéz kiállítóhelyet és közönséget találni, ezért fordított irányba kezdtünk el gondolkodni. Így jutottunk oda, hogy tegyük olyan helyre az alkotásokat, amelyeket eleve megnéznek az emberek – mondta az indító ötletről Dóczy Alpár, az egyik tag.

HBN-HABE

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában