Helyi közélet

2014.06.12. 09:27

Eldőlhet a Munkácsy trilógia sorsa

Debrecen - Továbbra is talány, mennyit szán a trilógia képeire a kormány, egyáltalán mennyit érnek?

Debrecen - Továbbra is talány, mennyit szán a trilógia képeire a kormány, egyáltalán mennyit érnek?

A Seuso-kincsek hazahozatalánál is nagyobb siker lehetne, ha a magyar kormány megvenné a Munkácsy trilógia két magántulajdonban lévő képét, a Golgotát és a Krisztus Pilátus előttet.

Az egyik legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy senki sem tudja pontosan mennyit érnek az alkotások. Ha ugyanis igaz a Pákh Imre által sokszor emlegetett, az amerikai evangélikus egyházhoz közel álló csoport ajánlatáról szóló hír, akkor akár milliárdokra rúghat az ár – 2011-ben a három képért együtt 9 milliárdot kínáltak. A kormány a döntéshez – Kósa Lajos korábban úgy nyilatkozott – nemzetközi értékbecslőket kért fel. Ezt viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta kérdéseinkre küldött válaszában.

Halász Torontóban járt?

Információink szerint azonban Halász János már konkrét vételi ajánlattal érkezett múlt héten Torontóba, ám a Hamilton Galéria azt visszautasítva ellenajánlatot tett, melyet a napokban tárgyalnak meg a kormány illetékesei Budapesten. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket kedden küldtük el az Emmi-nek, de eddig nem kaptunk rá választ.

A döntést viszont nem halogathatják már sokáig, mert a Krisztus Pilátus előtt letéti ideje július 31-gyel lejár, utána vissza kell vinni a képet Kanadába, a csomagolás, s az út pedig legalább egy hetet igényel, s több tízmillió forintba kerülhet. Van azonban egy olyan forgatókönyv is, hogy a kanadaiakkal nem adás-vételről, hanem a letéti idő meghosszabbításáról sikerül megegyezni, abban az esetben Pákh Imre kerülhet nehéz helyzetbe, hiszen rajta múlik majd, hogy együtt maradjanak a képek. Addig viszont ő van jobb alkupozícióban, s így megtehette azt is, hogy a Déri Múzeum igazgatójával – ügyvédje segítségével – egy hónappal ezelőtt levélben közölje: vagy megállapodnak a Golgotáról június 28-áig, vagy hazaviszi a festményt s eladja. – Tíz éve vettem meg a Golgotát azért, hogy ne kerüljön külföldi kézbe. Egy éve úgy tűnt, sikerült elvi megállapodást kötnünk a kormánnyal, azóta azonban senki sem keresett. Nem szeretném, ha ezt a választásokig elhúznák – utalt Pákh Imre a történet politikai vetületére. Hozzátette: továbbra is inkább a magyar állammal egyezne meg, de ő több lépést ez ügyben nem tesz.

HBN-FÁ


05.06.2014 | Debrecen, 2014. június 5., csütörtök (MTI) - Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának együtt kell maradnia, és Debrecenben kell együtt tartani - mondta Pákh Imre, a trilógia egyik darabjának, a Golgotának a tulajdonosa csütörtökön az MTI-nek.


28.05.2014 | Debrecen, 2014. május 28., szerda (MTI) - Kósa Lajos szerint egyben tartható a híres Munkácsy-trilógia. Debrecen fideszes polgármestere szerdán az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg nemzetközi értékbecslőktől kérnek konkrét árajánlatot a képekre, de a tárgyalásokat nem a város, hanem a kormányzat folytatja.


Derék Déri Frigyes nem gondolhatta annak idején, hogy alig száz év múltán micsoda slamasztikába keveri Debrecent nagylelkű adományával. A város és vele az állam is kényszerhelyzetben van, hiszen az nem kérdés, hogy a Munkácsy-trilógia együtt a legértékesebb. Égerházi Péter írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában