Nézőpont: Gomb vagy kabát?

Akt.:
Pünkösdvasárnap óránkénti fényjátékot mutattak be a Déri Múzeum Munkácsy Termében
Pünkösdvasárnap óránkénti fényjátékot mutattak be a Déri Múzeum Munkácsy Termében - © Fotó: Matey István
Derék Déri Frigyes nem gondolhatta annak idején, hogy alig száz év múltán micsoda slamasztikába keveri Debrecent nagylelkű adományával. A város és vele az állam is kényszerhelyzetben van, hiszen az nem kérdés, hogy a Munkácsy trilógia együtt a legértékesebb. Égerházi Péter írása.

Márpedig akkor túl sok variáció nincs, hacsak a cívisváros nem mond le az Ecce Homoról. Marad tehát a vétel, azaz a gomb már meg van, most a kabáton a sor, de hogy mennyibe kerül, az egyelőre rejtély.

Más szemszögből vizsgálva akár gomb is lehetne a két másik nagyméretű alkotás. A képtulajdonos Pákh Imre a Fábry showban sejtelmesen egy létrehozandó Munkácsy Múzeumról beszélt, de a tervezett helyszínről nem árult el semmit. Mivel ő maga és a festőgéniusz is Munkácson látta meg a napvilágot, nem is lehetne kérdés, hová tervezi. Igen csak volt egy Trianon, Kárpátalja ma Ukrajnában van, az Ecce Homo meg Debrecenben. De vajon a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota meddig? Ennek megnyugtató megválaszolására kellene a városnak és az államnak a pénzen túl látni, és hosszú távon akár komoly bevételt is hozó értékmentésbe fogni. Bár lehet, ez a verzió meg sem fordult Amerikába szakadt honfitársunk fejében.

Ne feledjük, a Munkácsy életmű felvásárlását kitűnő üzleti érzékének köszönheti, miért kezelné másképpen a műtárgy-bizniszt. A vételi és feltételezett eladási ár közötti különbség – melyben saját tevékenysége is közrejátszik – is erről árulkodik.

– Égerházi Péter –